Nieuws

CPO Boshoven tekent voor 42 woningen

Op 9 oktober 2023 ondertekenden wethouder Robin van Ulzen en vertegenwoordigers van Vereniging CPO Boshoven een samenwerkingsovereenkomst voor de komst van 42 betaalbare rijwoningen. CPO Boshoven is daarmee het eerste particuliere collectief dat vorm krijgt in het deelgebied Boshoven van Nieuwveense Landen.

Wethouder Robin van Ulzen: “In Nieuwveense Landen geven we ruimte aan collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Hierbij krijgen particulieren de ruimte om gezamenlijk hun eigen woning te ontwerpen en te bouwen. Vereniging CPO Boshoven heeft deze mogelijkheid aangegrepen om betaalbare rijwoningen te bouwen voor een diverse groep bewoners. Met het ondertekenen van deze samenwerkingsovereenkomst is de realisatie weer een stap verder gebracht.”

Betaalbare woningen
De vereniging CPO Boshoven is opgericht met als doel samen betaalbaar bouwen. Met zo’n grote groep toekomstige bewoners was het een behoorlijke puzzel. Toch zijn ze uiteindelijk tot een haalbaar plan gekomen. Een knap staaltje collectief opdrachtgeverschap. De vereniging heeft in bouwer MorgenWonen een goede partner gevonden. De woningen worden zoveel mogelijk in optimale condities in de fabriek voorbereid met circulaire materialen en zijn standaard nul-op-de-meter. Een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen. In de loop van 2024 wordt gestart met de bouw.

Andere initiatieven
De gemeente is ook nog met vier andere CPO-initiatieven in gesprek. Daarbij lopen de plannen uiteen van tiny houses tot vrijstaande woningen. De komende tijd moet duidelijk worden welke plannen haalbaar zijn. In het deelgebied Boshoven van Nieuwveense Landen is ruimte voor circa 200 woningen. Het deelgebied biedt ruimte aan sociale woningbouw, vrije kavels en bijzondere woonvormen als CPO en small villa’s.

Tekst Gemeente Meppel/foto Daan Prest