Nieuws

Coming Out Week Meppel zichtbaar in de stad

We hebben het ca. een week terug al eerder aangekondigd, maar het is nu in de stad ook duidelijk zichtbaar. Meppel heeft deze week een eigen Coming Out Week, een werkgroep stelde een heel weekprogramma samen. De stad wil aandacht vragen voor LHBTI’ers. Maandag was het Nationale Coming Out Dag.

De week werd maandag om kwart voor negen afgetrapt. Toen speelde stadsbeiaardier Mannes Hofsink ‘regenbooghits’ op het carillon van de Meppeler Toren. Daarna werd de regenboogvlag gehesen bij het stadhuis door de wethouder en regenboogwerkgroep. ‘s Avonds was de Meppeler Toren roze verlicht en dat blijft de hele week zo.

Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt er voorgelezen op basisscholen in Meppel. Vier raadsleden, een ambtenaar en wethouder Henk ten Hulscher gaan elk langs een paar klassen. Ze lezen voor uit Koning & Koning. “In dat boek moet een prins een prinses vinden, maar hij wordt verliefd op de broer van de prinses en trouwt daarmee. Een boek over gays”, vertelt Anouk de Vlieg van de GroenLinks-fractie.

Gratis naar de film
Zij zit namens de gemeenteraad in de werkgroep. “Het zijn de kleine dingen die het verschil maken”, vervolgt ze. “De bibliotheek ruimt komende week een boekenkast in met LHBTI-boeken. De bakker verkoopt gebakjes met regenbogen, in de bioscoop wordt gratis de film Anne+ getoond. Je kunt gave dingen doen in Meppel komende week.”

“Het is heel gaaf dat het gelukt is”, vertelt wethouder Ten Hulscher. “Fijn dat een groep mensen uit de gemeenschap is opgestaan om het te organiseren. Het wordt breed gedragen en dan heb je de goede energie. Dat maakt het echt ván de gemeenschap.” Hij heeft het boek Koning & Koning al gelezen. “Ik ben heel blij dat we de scholen hebben betrokken. Ik kijk ernaar uit om voor te lezen, dus ik zal me goed voorbereiden.”

Toekomstdroom
De Regenboogwerkgroep kwam na de zomer voor het eerst samen. Gezien de korte aanloop is De Vlieg erg trots op het weekprogramma, maar voor volgend jaar hoopt ze iets groter uit te pakken. “We hebben heel veel leuke ideeën, dit jaar lukte niet alles vanwege de tijd. Het mij bijvoorbeeld mooi om een symposium te organiseren in Schouwburg Ogterop met goede sprekers en activiteiten waar mensen aan kunnen meedoen. Een avond waar mensen nog maanden over napraten, is de toekomstdroom”, aldus het raadslid.

De werkgroep blijft ook na de speciale week actief. Mensen kunnen de leden blijven benaderen met vragen, suggesties of verhalen over mooie en minder mooie dingen. “We zijn voor geïnteresseerden altijd bereikbaar via de website of onze instagrampagina!”, besluit De Vlieg.

Tekst Bastian van de Belt en foto Arjan Tien