Nieuws

Cocaïnewasserij Nijeveen: drie jaar cel voor eigenaar Jan B.

Paardenhandelaar Jan B. (65) is veroordeeld tot drie jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het drugslab in Nijeveen. Het Openbaar Ministerie eiste eind juni vier jaar cel tegen de eigenaar van de manege in Nijeveen.

De straf voor B. viel lager uit omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van drugsgelden.

De cocaïnewasserij in de toenmalige manege van B. werd vorig jaar in augustus opgerold. Niet alleen B. werd gearresteerd, maar ook dertien Colombianen en een Turkse man moesten met het arrestatieteam mee. De Colombianen waren net een paar dagen in de manege in de drugswasserij aan het werk. De grootste die ooit in Nederland is aangetroffen, zei justitie kort na de inval.

De Colombianen in de leeftijd van 21 tot 63 jaar en de Turk (49) kregen tot 30 maanden cel opgelegd. Tegen hen eiste het Openbaar Ministerie afgelopen juni vier jaar gevangenisstraf. De rechtbank strafte milder dan de eis, onder meer omdat vast is komen te staan dat de werkomstandigheden in het drugslab “bijzonder onaangenaam” waren. Het werk werd “min of meer” gedwongen verricht en er was geen daglicht. Sommigen liepen brandwonden op tijdens hun moeilijke werkomstandigheden, zei de rechter.

Bron RTV Drenthe Marjan Buring

Foto Nudrenthe.nl