Gemeente

Campagne helpt Meppelers nog beter afval te scheiden

Deze maand start gemeente Meppel met de campagne “PMD, wat geef jij mee?”. Doel is dat de hoeveelheid afgekeurd afval lager is dan vijftien procent. Wethouder Jeannet Bos: “Jaarlijks haalt de reinigingsdienst een miljoen kilo plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) op. Bijna een kwart van deze PMD berg wordt na een kwaliteitscontrole afgekeurd en niet gerecycled, maar verbrand. Zonde, want het kost veel geld en het is slecht voor het milieu.” Onderdeel van de campagne zijn twee filmpjes die online worden gedeeld.

Niemand minder dan de Rotterdamse Mitchel Viljeer van Mitchel aan de Maas op SBS6, legt uit wat er wel en niet kan, en waarom. Behalve sterspeler Mitchel schitteren ook eigen medewerkers van gemeente Meppel in de campagne. Jeannet Bos: “Het zijn onze collega’s die het beste uit kunnen leggen wat er wel en niet bij het PMD afval mag. In de filmpjes van de campagne, maar ook tijdens hun werk.” Beleidsadviseur Sabine Nijdam: “Om erachter te komen of iets bij het PDM mag, kun je jezelf drie vragen stellen. Is het een verpakking? Is het leeg? Komt het uit de keuken of badkamer? Als je die vragen met ja kunt beantwoorden, mag het bij het PMD.”

De campagne “PMD, wat geef jij mee” is in januari te zien op de social media kanalen van gemeente Meppel. Op www.meppel.nl/afval is informatie te vinden over afval inzamelen in Meppel. Ook is veel informatie te vinden op https://www.drenthegeeftdoor.nl/.

Tekst en foto Gemeente Meppel