Cultuur

Boekpresentatie: “De 20ste eeuw in 20 verhalen”

Donderdag 11 juli wordt het door Jong in Staphorst gefaciliteerde boek ‘De 20ste eeuw in 20 verhalen’ gepresenteerd, een verhalenbundel voor het basisonderwijs waarin geschiedenis en begrijpend lezen gecombineerd worden. Het boek werd geschreven door Liesbeth van Binsbergen en Roelie Koobs, met illustraties van Ronald Heuninck.

In het boek staan drie verhalen die een directe relatie hebben met Meppel. Zo gaat Lambert met zijn moeder lopend naar de markt in Meppel (1906). Als het Rouveense jochie een hondje naloopt, belandt hij uiteindelijk op de Wheem, waar hij geportretteerd wordt door ‘de man onder de zwarte doek’. Ook wordt de bange tocht van de Meppelers Ali Wolf en haar moeder verhaald (1942). Deze Jodinnen ontvluchten de razzia van 2 op 3 oktober 1942 en vinden gedurende meer dan twee jaar een veilig onderkomen bij de hoofdmeester van de openbare school in Staphorst, meester Pauptit.

En dan het verhaal over de elfjarige Gré Helmhout, die op woensdagmorgen 4 april 1945 vanaf de Westerstouwe naar boer Oosting fietst om melk te halen. Onderweg ziet ze vijf levenloze mannen liggen tussen de eikenbomen langs de Staphorsterweg. In de vroege morgen waren ze doodgeschoten door de Duitsers, waarschijnlijk als represaille voor een sabotageactie van verzetsmensen aan de spoorlijn Zwolle-Meppel.

Na de presentatie op 11 juli is het boek verkrijgbaar bij boekhandel De Haan en The Readshop (Frans Nooren) in Staphorst en bij boekhandel Riemer Barth aan de Woldstraat in Meppel.

Cheryl Groen/ foto: Ronald Heuninck