Nieuws

Bleekerseiland: Wethouder Robin van Ulzen plaatst eerste Damwand

Wethouder Robin van Ulzen markeerde een historisch moment op het Bleekerseiland door de allereerste damwand te plaatsen tijdens de herontwikkeling van Bleekerseiland. Dit symbolische gebaar markeert niet alleen het begin van de transformatie van Bleekerseiland, maar ook van een nieuw tijdperk voor de stad.

In 2009 verwierf de gemeente Meppel het terrein van Bleekerseiland, dat voorheen diende als bouwmaterialenhandel. De visie achter deze aankoop was helder: transformeer het eiland tot een maatschappelijk waardevolle ruimte en geef het terug aan de Meppeler samenleving. Na uitgebreide planning en evaluatie keurde het college van burgemeester en wethouders in februari 2023 het definitieve ontwerp goed. Sinds januari 2024 is de herinrichting van het openbare gebied van start gegaan.

Verrijking voor de stad

Wethouder Robin van Ulzen: “Het plaatsen van deze damwand markeert een keerpunt voor Bleekerseiland en voor Meppel als geheel. We transformeren het tot een plek waar inwoners kunnen genieten, bezoeken, chillen en flaneren. Het is niet alleen een bouwkundige handeling; het is de symbolische start van een stadspark, een verrijking voor onze stad.”

Duurzaamheid als Leidraad

Naast de esthetische verbeteringen wordt Bleekerseiland met duurzaamheid als leidraad ontwikkeld. Materialen worden hergebruikt om de afvalstroom te verminderen, en zelfs de brug tussen Bleekerseiland en Stoombootkade wordt mogelijk gemaakt door het innovatieve gebruik van afgedankte windmolenwieken. Wethouder Robin van Ulzen voegt hieraan toe: “We zetten niet alleen stappen om de leefbaarheid te vergroten, maar we doen dit met oog voor de toekomst en het milieu. Bleekerseiland wordt een symbool van duurzaamheid en vernieuwing.”

Voortgang en Toekomstige Ontwikkelingen

De werkzaamheden zullen de komende maanden gestaag vorderen, met de verwachting dat Bleekerseiland tegen de zomervakantie weer toegankelijk zal zijn voor het publiek. De voltooiing van de brug tussen Bleekerseiland en Stoombootkade staat gepland voor 2025.Wethouder Robin van Ulzen sluit af met een optimistische blik op de toekomst van Bleekerseiland: “Dit project is een samenwerking tussen de gemeente, betrokken partijen en de inwoners van Meppel. Samen creëren we een plek waar iedereen trots op kan zijn.”

Cheryl Groen (bron gemeente Meppel)/ foto Karin Jongman