Nieuws

Bleekerseiland Meppel wordt Hotel

Na vijftien jaar wachten eindelijk concreet.
De kogel is door de kerk. De monumentale planden op het Bleekerseiland in Meppel worden verbouwd tot hotel. Daarmee komt na een zoektocht vijftien jaar eindelijk duidelijkheid over het schiereiland in het centrum van de stad. De ‘rotte kies’ moet weer voor een glimlach gaan zorgen, zeggen de planvormers.

Het Bleekerseiland is een historische plek, tussen twee restanten van grachten. De familie Massier verkocht in 2009 het gebied en de huizen aan de gemeente en Woonconcept. Zo werd voorkomen dat het historische stuk binnenstad werd verkocht aan projectontwikkelaars die er huizen konden gaan bouwen. Woningbouw bleek toch geen optie, daardoor lag het project jarenlang stil, en de locatie verloederde.

Bleekerseiland op één
“Eigenlijk als je hier staat schaam je je als Meppeler”, zegt Gerard ter Braake, secretaris van de Kinckhorst Stichting. “Dit is niet wat je als Meppeler wil: dat het er haveloos en verwaarloosd bij ligt. Het is zonde.”

De Kinckhorst Stichting nam de gebouwen acht jaar geleden over van Woonconcept. Dat gebeurde met financiële steun van de M20, een groep van twintig betrokken inwoners. “Elk lid heeft een lijstje met punten die ze willen aanpakken, en bij iedereen stond het Bleekerseiland op één”, zegt Kinckhorst-voorzitter Ton Loman. “Met hun gulle giften hebben we dit als stichting kunnen kopen.”

Uitbater geheim
De keuze viel daarna al snel op een hotel. “Als je marktonderzoek doet zie dat het aantal hotelkamers in Meppel naar verhouding erg laag is. Exploitanten zagen er dus wel brood in.” Er is dus al een uitbater gestrikt, maar de stichting houdt dit voorlopig anoniem. Het blijft dus binnenskamers of dit een lokale of landelijke speler is. Wel duidelijk is dat het ‘stadslogement’ dertien kamers krijgt, die gerealiseerd worden in de huidige panden.

Er is al een renovatieplan gemaakt, de stichting hoopt na de zomer van 2023 te beginnen met de verbouwing. In het pand komt geen bar of restaurant. “We willen voorkomen dat dit initiatief kannibaliseert op horeca verderop in de stad. Het moet aanvullend zijn, niet concurrerend”, aldus Loman. Hij is erg positief over het project. “De ligging is uniek. Met vijf stappen ben je in het centrum.”

“Dit wordt gewoon een charmante plek om te verblijven, voor een week of weekend”, vult Ter Braake aan. “Luxe, maar niet te luxe.”

Afhankelijk
De stichting wil het hotel in 2024 openen, maar is wel afhankelijk van een provinciale subsidie. Die aanvraag wordt binnenkort in behandeling gekomen. Hoe belangrijk is die subsidie? “Als we die niet krijgen gaat het niet door”, stelt Loman duidelijk.

Het project is op zichzelf niet winstgevend genoeg om de complete transformatie te bekostigen. “Dat geld kun je niet terugverdienen met het hotel”, vervolgt Loman. “Je moet het pand restaureren én er een hotel van maken. Het is voor ons heel duidelijk dat als we bot vangen, wat we niet verwachten of hopen, dat het niet doorgaat.”

Van rotte kies naar parel
De monumentale gebouwen aan de straatkant worden dus een hotel, het achterterrein aan het water is eigendom van de gemeente. Wethouder binnenstad Robin van Ulzen komt binnenkort met een uitgewerkt plan hiervoor, zo gaf hij gisteravond aan in de gemeenteraadsvergadering van Meppel.

De verwachting is dat het stuk voor het centrum een groene long wordt, met gras en bomen omdat dit mooi in de omgeving zou passen. Aan de waterkant komen dus geen commerciële activiteiten zoals een terras of cafe. “Van de wethouder begrijpen we dat ze het ook eind 2024 opleveren dus dan gaan we samen een feestje vieren dat deze rotte kies weer de parel wordt van Meppel.” Ter Braake knikt instemmend. “Iets waar we met z’n allen trots op zijn.”

Tekst en foto: RTV Meppel