Bezitters van groene tuin zijn gezonder

Onderzoek in Meppel. Een tuin met veel bloemen, planten en struiken kan mogelijk goed zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit Wageningen, uitgevoerd in onder meer de gemeente Meppel.
De onderzoekers bekeken de gezondheid van 800.000 Nederlanders, met en zonder tuin. En daaruit blijkt dat mensen met een tuin gemiddeld genomen iets gezonder zijn. Volgens het onderzoek hebben mensen met een groene tuin van minstens 50 vierkante meter 10 procent minder vaak te maken met darmziekten, een hersenbloeding, hartziekten en ADHD. De verbanden zijn doorgaans sterker bij vrouwen dan bij mannen.

‘Ligt ook aan dna’
De onderzoekers koppelden gedetailleerde luchtfoto’s van tuinen uit een beperkt aantal gemeenten met – geanonimiseerde – patiëntendossiers van huisartsenpraktijken. Het onderzoek werd uitgevoerd in acht gemeenten, waaronder Meppel. En daar begrijpen tuinliefhebbers de conclusies van het onderzoek deels: “Dat ik gezond ben, heeft denk ik niet alleen met tuinieren te maken. Het ligt ook aan je dna”, zegt Trienke Spijkerman.
“Maar goed, in de tuin ben je altijd buiten en fysiek bezig. Ik zeg weleens voor de gein: ik hoef niet naar de sportschool, want mijn spieren krijgen alle bewegingen die ze nodig hebben”, grapt Spijkerman.

‘Signaal afgeven aan beleidsmakers’
Met de uitkomst willen de onderzoekers ook een signaal afgeven aan beleidsmakers. “We gaan steden de komende jaren steeds meer dichtbouwen, met heel veel appartementen”, zegt projectleider Sjerp de Vries. “Er zullen veel mensen bij komen zonder privégroen bij hun huis. Dat kan aanzienlijke nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid.”

Maar hoe moet dat dan opgelost worden? “Het is in deze tijd geen populaire boodschap, maar misschien moet je toch denken aan het bouwen van een nieuwe stad. Dus landbouwgrond of natuur opofferen. Dat is volgens mij beter dan het volbouwen van steden met veel meer appartementen.”

Het is volgens De Vries voor zover bekend het eerste onderzoek waarbij op grote schaal is onderzocht in hoeverre tuingroen samenhangt met het voorkomen van aandoeningen.

Tekst RTV Drenthe/ Foto NOS