Exposities

Beste beesten in Stedelijk Museum Meppel

De expressieve chaos van kunstenaar Zhongnai heeft plaats gemaakt voor de beestenbende van portrettist Hiske Wiersma.

De komende drie maanden zijn haar dierenportretten te zien in de zaal van de wisselexposities in Stedelijk Museum Meppel. Wiersma schildert met verve en voorliefde dieren, omdat die zich nooit aan hun eigenheid onttrekken. Ze weet tot de essentie van hun karakter door te dringen en voegt er de sfeer aan toe die zij rondom haar modellen waarneemt. Een koe is niet zomaar zwart wit, maar bestaat uit een melange van wel tientallen kleuren. Haar met licht geschilderde impressies zijn in bijzondere lijsten gevat, die de kunstwerken naar een nog hoger plan tillen.

De relatie dier en mens wordt in deze expositie op verschillende manieren belicht. De vaste opstelling met kunstwerken van Stien Eelsingh is hier op aangepast. De dieren uit Eelsinghs wereld waren onmisbaar in het leven op het platteland tot het midden van de vorige eeuw. Paarden hadden haar voorkeur, maar ook enkele muizenjagers werden vereeuwigd. Een onbekende gouache, Meisje met witte kom en Rosabella is recent op een veiling ontdekt en met steun van Stichting Waarborgfonds verworven.

Tegenwoordig werken dieren nog als herdershond of als hulphond. Elisabeth Smelik komt vertellen over haar ervaringen met het KNGF, waar Stedelijk Museum Meppel plastic doppen voor inzamelt. De opbrengst hiervan bekostigt de training van pup tot geleidehond.

Tijdens de opening op zondag 2 oktober, is vanaf 16:30u fotograaf Melanie van der Linden aanwezig om baasjes en huisdieren op de foto te zetten, met de unieke behangselschilderijen in de burgemeesterskamer als decor. U kunt uw foto gratis ophalen tijdens openingsuren van het museum. Cadeautje voor baasjes en beestjes, zo vlak voor dierendag!

www.stedelijkmuseummeppel.nl Geopend vr-zo, 13:00-17:00u. Hoofdstraat 22, Meppel.

Foto Stedelijk Museum