Exposities

Bent u al in het Stedelijk Museum geweest?

Sinds 4 juli is het Stedelijk Museum in Meppel heropend. Met een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl en maar liefst 4 interessante exposities van een hoog Meppeler gehalte.

Meer dan 40 werken van Stien Eelsingh hangen in het museum.
Kunstschilder Stien Eelsingh (Zwolle 1903 – Meppel 1964) woonde en werkte als buitenstaander én buurvrouw in de Staphorster gemeenschap. Zij was klassiek geschoold en koninklijk gelauwerd. Hoe Eelsingh de ziel van Staphorst voelde, begreep en verbeeldde, leidde tot een indrukwekkend expressionistisch oeuvre tekeningen, schilderijen en grafisch werk.

Werk van Meppeler schilders.
Als Meppeler schilders zijn ze reeds lang een begrip in stad en regio. Sommigen van hen kregen zelfs internationale erkenning. Met name de Haagse School schilders die destijds door Nederland reisden en werkten, inspireerden deze Meppelers om ook het palet en penseel op te pakken. Zij begonnen veelal als zondagsschilders, want op begrip van klanten die voor een dichte winkeldeur stonden als het goed schilderweer was, hoefden zij niet te rekenen. Schilderijen, tekeningen en grafisch werk van en informatie over Klaas Smink, Antony Keizer, André Idserda, Hugo van Schaik, Hendrik Broer, Stien Eelsingh, Piet Zwiers, Albert Torie, Roelie Kleine, Frans van der Veen, Roel Wildeboer, Aad Zwart, Jan Meine Jansen, Roel Frankot en Jannes de Vries worden door het museum verzameld, bewaard in de schatkamer van Meppel en regelmatig op zaal getoond.

Poppenmaker en -speler Henk Boerwinkel heeft zijn eigen zaal.
De Meppel woonachtige poppenmaker en -speler reisde met zijn vrouw en artistieke partner Ans de hele wereld rond. Zij gaven met hun Figurentheater Triangel 2835 voorstellingen, waarvan bijna duizend in het buitenland. Bejubeld en gelauwerd in onder andere Frankrijk, Duitsland, Japan, Australië en de Verenigde Staten, had Theater Triangel jarenlang zijn basis in theaterboerderij Hesselingen te Meppel. Hij hoort bij de zes poppenspelers ter wereld wiens werk op uitnodiging van Jim Henson (bedenker van De Muppet show) werd opgenomen in diens serie The World of Puppetry. Henk Boerwinkel maakt vanaf 2000 meer grafisch werk en voorziet de naar hem vernoemde Henk Boerwinkel Cultuurprijs sinds 2003 jaarlijks van een linoleumsnede.

Meppeler zilver.
Anders dan Zwolle en Kampen kende Meppel eeuwen geleden geen gilde voor zilversmeden. Dat bood kansen voor nieuwkomers en zo ontwikkelde zich in handelsstad Meppel een bloeiende gemeenschap van zilversmeden. Het geroemde Meppeler Zilver heeft mede daarom een vaste eigen ruimte gekregen in ons museum. Deze collectie zal regelmatig wijzigen in samenwerking met Meppeler stadsarcheoloog en zilverkenner Siem Willems of Brilman.

Vrjwilligers
Het Stedelijk Museum is mede door de langdurige corona-sluiting veel vrijwillig medewerkers kwijtgeraakt. Hierdoor is het vooralsnog maar drie dagen in de week geopend. Aanvulling van de gelederen is dus dringend gewenst. Heb u tijd en interesse? Kijk eens op de site https://stedelijkmuseummeppel.nl/ in de rubriek vacatures.

Het Stedelijk Museum is gevestigd aan de Hoofdstraat 22 in Meppel en vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

Foto Hans Wolff