Nieuws

Alle hobbels zijn genomen voor pumptrackbaan in Meppel

De kans is zeer groot dat gemeente Meppel een pumptrackbaan gaat aanleggen in de wijk Oosterboer. Tijdens de raadsvergadering bleek dat het plan de onderzoeksfase met succes heeft doorstaan. Ook de gemeenteraadsleden zijn enthousiast. Over twee weken wordt er gestemd, maar als het aan alle betrokkenen ligt wordt nog voor de zomervakantie begonnen bouwen.

“We mogen allemaal blij zijn met zulke actieve, jonge inwoners met ideeën”, zegt GroenLinks-raadslid Hanneke van Diepen. “Ze gingen met ouders en jongerenwerkers aan de slag en nu ligt er een mooi plan. Dat is heel knap! Want zo’n proces duurt natuurlijk wel lang als je zo jong bent. Ik hoop dat jullie gauw op een baan kunnen skaten.” Van Diepen doelt daarmee op de tieners Marijn en Wessel, die vorig jaar op 10-jarige leeftijd het voorstel voor de pumptrackbaan naar de gemeenteraad brachten, en vanaf minuut één veel positieve reacties kregen.

De afgelopen maanden is veel werk verzet. Er werd gesproken met omwonenden in de wijk Oosterboer, waar de pumptrack moet komen te liggen. Op een enkele twijfel na, is iedereen positief. Ook is er door de jongens en hun ouders geld opgehaald bij fondsen, zodat de kosten niet volledig voor rekening van de gemeenten komen. Fondsen hebben een bedrag van 50.000 euro toegezegd. Daarnaast zijn offertes opgevraagd bij een bouwbedrijf en door de gemeente is een financieel plan en een lichtplan gemaakt. Verder zijn vragen van de Natuurbeschermingswacht over omliggende bomen succesvol van antwoorden voorzien. Alle hobbels zijn overwonnen.

Graafmachines aan de slag
Daarom kan het project -nogmaals- op veel lof rekenen in de raad. “Fantastisch dat dit initiatief is ontstaan bij de jeugd die samen met hun ouders dit onder de aandacht gebracht hebben”, zei nieuwbakken raadslid Liselot Raat. “Is de politiek ver weg? Dit voorstel laat zien dat er bij goede ideeën geluisterd wordt en dat er iets mee gedaan wordt. De pumptrackbaan is een perfect voorbeeld van hoe wij dit als gemeente willen zien. Nog mooier is dat de initiatiefnemers zelf ook naar fondsen en middelen gezocht hebben. Op deze manier kunnen wij veel meer initiatieven belonen. In Assen is de pumptrackbaan een daverend succes bij de jeugd. Ouders en omwonenden zijn zeer blij met het resultaat. Wat ons betreft kunnen graafmachines aan de slag zodat jongeren zich ook bij ons met fiets of skateboard kunnen uitleven.”

Dat is wethouder Jaap van der Haar volmondig met Raat eens, ook met oog op de kosten. De huidige offerte is al drie maanden oud en met oog op de stijgende bouwkosten wil hij zo snel mogelijk beginnen. “Ik ga ervan uit dat de eerste schop voor de zomervakantie de grond in kan, zodat het zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden. Dat betekent dat we een zeer korte tijdspanne hebben. De aannemer heeft wel aangegeven dat wij ermee geconfronteerd worden als de materiaalkosten stijgen, maar gezien de relatief korte tijdspanne is er een goede kans dat dit minimaal of helemaal niet zo zal zijn. Het zal geen substantieel bedrag betreffen.”
103.250 euro

Over twee weken wordt definitief gestemd over de pumptrackbaan. De raadsleden lijken unaniem over de realisatie, maar kunnen nog twisten over twee varianten. De offerte heeft twee verschillende ontwerpen. Het eerste ontwerp is een kleinere baan, die kost 69.900 euro. Aan het tweede ontwerp voor een grotere baan hangt een prijskaartje van 103.250 euro. Sterk Meppel, de grootste partij, nam alvast een voorschot op die beslissing. “Wij van Sterk Meppel willen graag de grote variant aanbevelen. De kleine biedt plaats aan minder leeftijdscategorieën”, aldus raadslid Pierre van Leeuwen.

Foto Shutterstock