Exposities

‘Actie Niet Weggooien!’ ook in Meppel

Heeft u thuis nog brieven, een dagboek, een tekening, foto’s, andere documenten of voorwerpen uit de oorlogsjaren in Drenthe liggen? Gooi deze niet weg! Spullen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de Tweede Wereldoorlog. Op 29 april wordt de landelijke ‘Actie Niet Weggooien!’ in Meppel georganiseerd, op maandag 1 mei vindt deze in Assen en in Nieuwlande plaats.

In het Drents Archief in Assen zitten op 1 mei van 13.00 tot 16.00 uur experts van het Drents Museum en Drents Archief klaar om documenten en objecten te beoordelen. Van wie is het geweest? Wat is het verhaal erachter? Waar en hoe kan het object of document het best bewaard worden? Bezoekers en geïnteresseerden kunnen die middag ook zoeken in digitale bronnen over de Tweede Wereldoorlog in Drenthe. Daarnaast komt er een aanvulling op de Collectie Tweede Wereldoorlog van het Drents Archief beschikbaar. Deze stukken zijn een dag later opvraagbaar en in te zien in de studiezaal van het Drents Archief.

In Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande beoordelen diezelfde dag experts van het museum documenten en voorwerpen. Ze geven tips om de objecten te bewaren voor de toekomst en kijken of deze eventueel geschikt zijn om op te nemen in hun collectie. In Nieuwlande kunnen bezoekers van 13.00 tot 17.00 uur terecht.

Nieuw dit jaar is de deelname van Stichting Oud Meppel. Op zaterdag 29 april organiseert de stichting – in samenwerking met het Drents Archief – een inzameldag in het kader van de ‘Actie Niet Weggooien!’. Van 13.00 tot 16.30 uur is het Historisch Centrum Meppel open voor het inbrengen van documenten en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Erfgoed van de oorlog
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief, het Drents Museum, Stichting Oud Meppel en Onderduikersmuseum de Duikelaar willen voorkomen dat deze zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang om dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Tekst/ foto Drents Archief