Nieuws

80 Jaar Vrij. In een onrustige wereld

Een jongen van een jaar of 20, loopt door Meppel. Samen met zijn opa. Nu 92 jaar. Toen in 1945 een jaar of twaalf.

Ze lopen door de Hoofdstraat, richting de Werkhorst. Ter hoogte van de brug stoppen ze, en wordt opa emotioneel. De jongen ziet het, en vraagt na een tijdje aan opa wat er is.

“Waarom bent u zo stil’’?

Opa slikt, en begint te vertellen. 80 jaar geleden, was Meppel bezet. Door de Duitsers, het was allemaal heel naar. Op 13 april kwamen de Canadezen, en was Meppel weer vrij. Waren wij weer vrij, om te doen, te zeggen, te zijn wie je wil.

Na vijf jaar van oorlog, geweld, en vreselijke dingen, was de oorlog voorbij. Dat was een prachtig moment jongen. Een geweldig feest. En de Canadezen kwamen bij deze brug de stad in. De Werkhorstbrug.

De kleinzoon is onder de indruk van het verhaal van zijn opa, en emotioneel. “Wat een indrukwekkend verhaal opa, dank u wel. Dit mogen we niet vergeten”

Samen lopen ze door, langs het Oorlogsmonument en het monument voor de Canadezen, in het Rosarium, in het Wilhelminapark.

Het gesprek gaat over vroeger, en over nu. Of de jongeren van nu bang zijn dat zij ook een oorlog mee gaan maken. De jongen vertelt, en zegt dat hij er wel mee bezig is, maar niet echt bang. Hij hoopt dat het goed gaat, en Donald Trump geen rare dingen gaat doen.

Ze lopen verder, langs Stationsweg 18. Waar vroeger, vanaf 1944, een SD gevangenis zat, waar mensen op een hele nare manier zijn behandeld. Om ze aan het praten te krijgen. Vreselijk.

Langs het NS Station, waar op 8 april 1945, vlak voor de bevrijding, een bombardement plaatsvond, op een trein en het perron. Waarbij onschuldige burgerslachtoffers vielen. Een afschuwelijke geschiedenis.

Meppel is nu vrij, zeggen ze beide zachtjes. Nederland is vrij. Laten we hopen dat het zo blijft.

Ze lopen door, de stad in. Langs het Joods Monument, dat herinnert aan het trieste lot van honderden Joodse inwoners. 

Een geschiedenis die nooit vergeten mag worden.

Dank voor uw indrukwekkende verhaal opa.

Jos Eisingh / foto Oud Meppel