Regio

4 mei herdenking Havelte “Vrijheid vertelt”

Op zaterdag 4 mei herdenken wij alle slachtoffers van oorlogsgeweld tijdens de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen daarna. Gezien de huidige situatie in de wereld is het wellicht nog belangrijker om hierbij stil te staan. Daarom organiseert het 4 mei comité Havelte wederom een herdenkingsbijeenkomst in de Clemenskerk in Havelte. De bijeenkomst start om 19.00 uur.

Over tien jaar zijn er bijna geen ooggetuigen meer van de Tweede Wereldoorlog. Het is daarom belangrijk dat de herinnering blijft en dat we blijven praten over wat er toen is gebeurd, maar ook wat er nu gebeurt in de wereld. Het 4 mei comité betrekt de jeugd dan ook actief bij de herdenking. Dit jaar zullen er leerlingen van OBS de Bosrank uit Havelte aanwezig zijn om gedichten voor te dragen.

Een vertegenwoordiger van de gemeente houdt een toespraak. Dorina de Vos vertelt het verhaal van haar oma, een dienstmeisje van een Joodse dokter die door haar Duitse familie gedwongen werd om te stoppen met werken voor de familie, maar na de oorlog weer terugkeerde.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een klarinetkwartet en Young Ladies zanggroep Notice onder leiding van Lucy Brandsma. Na de bijeenkomst lopen we in stille tocht naar het herdenkingsmonument op de begraafplaats naast de kerk. De stille tocht leidt langs het oorlogsgraf van Anton W. Siedenburg.

Bij het monument wordt een krans gelegd namens de Gemeente Westerveld en Defensie. Na het Signaal Taptoe en de twee minuten stilte bouwen alle kinderen een veelkleurig boeket als symbool van verscheidenheid in mensen die gezamenlijk de vrijheid willen delen. Wij nodigen u uit om op 4 mei bij de herdenking aanwezig te zijn om te laten zien dat vrijheid ons veel waard is, juist en vooral in deze tijd. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en vindt plaats in de Clemenskerk in Havelte. Diegenen die alleen aan de stille tocht en de kranslegging deelnemen worden verzocht uiterlijk 19.45 uur bij de kerk aanwezig te zijn. Via de website www.pkn-havelte.nl is de herdenking live te volgen tot het moment waarop de stille tocht begint.

Tekst en foto: 4 mei comité Havelte