Nieuws

2023 was recordnat met hoge waterstanden tot gevolg

2023 is het natste jaar ooit gemeten met gemiddeld over het land uiteindelijk circa 1160 mm regen tegen 853 normaal. Het oude record van 1109 mm uit 1998 werd daarmee duidelijk gebroken. Het is pas de vierde keer, sinds de start van de neerslagmetingen in 1906, dat de grens van 1000 mm gemiddeld over het land is gepasseerd. In het noordwesten en noorden viel op grote schaal 1100-1300 mm en lokaal zelfs meer dan 1400 mm! 

De meeste maanden verliepen dit jaar nat tot zeer nat en daarbij haalden veel maanden een top-notering in de lijst met natste maanden. November leverde met 177 mm de grootste bijdrage aan dit recordnatte jaar. Nog nooit verliep november natter dan dit jaar. Alleen in februari, mei, juni en september viel minder neerslag dan gemiddeld. Vooral in januari, maar ook in maart, eind november en begin december viel soms winterse neerslag.

Omdat er in de landen om ons heen ook veel regen viel leidde dat tot record hoge waterstanden in de rivieren. Wat de Reest betreft heeft het waterschap de zaak onder controle.

Cheryl Groen Bron weeronline.nl/ foto Leo de Harder