Nieuws

2023 is op zes na zonnigste jaar ooit gemeten

Na het bizarre zonrecordjaar 2022 kon het in 2023 alleen maar tegenvallen met de hoeveelheid zonneschijn. Sommige maanden verliepen somber, maar op jaarbasis was het toch weer een zeer zonnig jaar. Tot nu toe scheen de zon bijna 1900 uur tegen 1773 normaal. Dit levert een zevende plaats op in de lijst met zonnigste jaren. Het aantal zonuren zal naar verwachting nog grofweg 20 uur oplopen en daarmee blijft 2023 op de zevende plaats. Landelijk gemiddeld scheen de zon dit jaar 41% van de daglichtperiode, waar dit normaal 38% is. 

Opmerkelijk is dat de top 10 van zonnigste jaren bijna geheel bestaat uit jaren van deze eeuw. Dit past in de trend van klimaatverandering dat het steeds zonniger is geworden in de afgelopen decennia. De belangrijkste reden hiervoor is de afgenomen luchtvervuiling. Wanneer de lucht vies is ontstaat namelijk veel gemakkelijker hardnekkige mist.

Daarnaast is de lucht in ons warmere klimaat droger geworden. Dit komt doordat in een warmer klimaat het bodemvocht sneller verdampt en uiteindelijk is er niet meer genoeg vocht beschikbaar voor verdamping. Hierdoor daalt dan de luchtvochtigheid met tot gevolg meer zonneschijn. Ook lost laaghangende bewolking makkelijker op in een warmere atmosfeer.

Cheryl Groen (bron weeronline.nl / foto Leo de Harder (RTV Meppel)