Natuur

18 en 19 maart introductie nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad

In het weekend van 18 en 19 maart wordt de nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad officieel geopend. Het pad verbindt de UNESCO Werelderfgoed koloniën Frederiksoord en Veenhuizen met elkaar en gaat over de wandelknooppunten in Drenthe. De route is exact 42 kilometer lang en doorkruist drie prachtige natuurgebieden; Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen.

Feestelijk startweekend
Voor de opening van Het Koloniepad wordt een feestelijk weekend georganiseerd op zaterdag 18 en zondag 19 maart a.s. Een selecte groep van wandelaars gaat via het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid, dat gekenmerkt wordt door vele monumenten en een uniek orthogonaal lanenstelsel, door de ongerepte natuur naar het unieke gevangenisdorp.

Vroeg uit de veren
Deelnemers starten voor dag en dauw bij museum De Proefkolonie met koffie en koek . Onderweg komt men langs verschillende horecagelegenheden waar een versnapering ligt te wachten en gestempeld moet worden. Bij een volle stempelkaart ontvangt men bij de finish in Veenhuizen een aandenken en kan na een actieve dag worden gegeten.

Wandelkaart vanaf 20 maart verkrijgbaar
Vanaf 20 maart is de kaart, met route en extra informatie, te koop bij de bezoekerscentra van museum De Proefkolonie en het Gevangenismuseum. Ook verkopen diverse toeristische en recreatieve ondernemers in de regio de wandelkaart. Wandelaars die het lopen van 42 km te veel vinden, kunnen er ook voor kiezen om Het Koloniepad in etappes te lopen. Het is aan te raden om de route in Frederiksoord te beginnen maar starten in Veenhuizen, Appelscha, Zorgvlied of Doldersum zijn ook goede keuzes.

Tekst/foto Museum De Proefkolonie/Nationaal Gevangenismuseum