Cultuur

Het Dorpse Feminisme: Drentse vrouwen en feminisme

Op vrijdagmiddag 7 maart, een dag voor Internationale Vrouwendag, staat de Drentse vrouw centraal in het Drents Archief. Welke rol speelden vrouwen in Drenthe tussen 1880 en 1980? En wat betekende de tweede feministische golf voor hen?  Om 15.00 uur start een lezing van Fiona van den Bergh, bekend van de Alternative Groningen Tour. In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen (IFA) duikt zij in de geschiedenis van feministisch activisme in Noord-Nederland.

In 2024 stonden de ‘maagies en vrouwlu’ centraal in het Drents Archief. Onderzoeker Renske van Donk dook in de archieven om bronnen over het leven van vrouwen tussen 1880 en 1980 in kaart te brengen. Op 7 maart presenteert ze de resultaten van haar onderzoek én een onderzoeksgids. Het Drents Archief is hiermee het eerste archief in Nederland met een dergelijk bronnenoverzicht over het leven van vrouwen. De gids biedt iedereen – van historici tot geïnteresseerden – handvatten om zelf verder te zoeken naar meer informatie en verhalen over de Drentse vrouw. 

De middag wordt afgesloten met de lancering van de podcast Het Dorpse Feminisme, waarin journalist Marjolein Knol onderzoekt hoe de tweede feministische golf in Drenthe doorwerkte. Onder aanvoering van Dolle Mina barstte begin jaren 70 in de Randstad de strijd los voor gelijke rechten. Maar hoe vertaalden die idealen zich naar het Drentse platteland? Vanaf 7 maart is de podcastserie te beluisteren op alle bekende podcastkanalen.
Het programma in het Drents Archief in Assen begint om 15:00 uur en is gratis toegankelijk. Vanwege beperkte plaatsen is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website www.drentsarchief.nl