Zorgen om rust in kraamkamer moeder natuur

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke landelijke actie worden bezoekers welkom geheten in de natuur maar met nadruk gevraagd om rekening te houden met de regels die er gelden in natuurgebieden. Zeker nu het broedseizoen begint. De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden.

Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Uko Vegter, hoofd team natuur en landschap bij Het Drentse Landschap. Geniet vooral van de natuur die Drenthe rijk is, maar betreed het ‘huis’ van de dieren en planten met respect.

Neem kennis van de toegangsregels op de terreinborden, kwetsbare natuur moeten we samen beschermen. Het broedseizoen loopt formeel van 15 maart tot 15 juli. Afhankelijk van de kwetsbaarheid van de natuur kan die periode lokaal worden aangepast. Voorkom paniek en stress bij wilde dieren, blijf op de paden en houd je aan de regels.

Foto Natuurmonumenten