Nieuws

Zomerpakketten Meppel helpt gezinnen met kleine beurs

De zomervakantie kan lang duren voor gezinnen met een kleine beurs. Bij die gezinnen is vaak geen geld voor uitstapjes of een vakantie, terwijl veel vriendjes dat wel doen. Dat moet anders, dacht Evelien Visser (foto) van Stichting Present Meppel. Zij komt met een zomerpakkettenactie. Ze doet daarom een oproep aan mensen, groepen en verenigingen die het goed hebben. Zij vullen een doos. Via hulpverlening komt die bij een hulpbehoevend gezin terecht.

“De inhoud? Denk dan aan bonnen voor ijsjes, de bioscoop, zomerspeelgoed of leuke tijdschriften”, vertelt Visser. Ook kan een belevenis in de pakketten gedaan worden. “Zoals vrijkaartjes. Maar een gever kan ook aanbieden om samen met het ontvangende gezin naar de speeltuin te gaan, buitenspelletjes te doen of te picknicken. Hulpverlening stemt het ook af met de ontvangers, zodat het een pakket op maat wordt.” Aan het begin van de zomervakantie wordt het pakket bezorgd. “Zo hopen we het plezier terug te brengen”, aldus Visser.

Klussen en tuinieren
Visser verbindt al langere tijd mensen aan elkaar om hulpvragen op te lossen. “Er zijn een hoop mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar op een moment dat het hun uitkomt. Vaak willen ze zich ook niet voor langere tijd aan iets binden”, vertelt ze. “Daar tegenover zijn er veel mensen die hulp nodig hebben en zelf geen netwerk hebben om die hulp te vinden. Om bijvoorbeeld klussen in het huis uit te voeren.”

De projecten kunnen sociaal zijn, maar ook praktisch. Meestal duren ze maar één dag. “De hulpvraag gaat altijd via een hulpverlener. Als iemand zelf geen netwerk heeft om de tuin op te knappen of in een woning te klussen. Dan kijken we of we daar een passende groep bij hebben.”

Veel hulpvragen
Ook in coronatijd zit Present niet stil. “Op dit moment kunnen we wel tuinen opknappen met twee mensen. Meehelpen met verhuizen is ook wel mogelijk volgens het RIVM. Of we zoeken een echtpaar dat helpt met schilderen, zodat het bij één huishouden blijft.”

Helpt u mee met een pakket? Op stichtingpresent.nl/meppel/ staat een aanmeldformulier. Ook kunt u contact opnemen via info@presentmeppel.nl

Foto RTV Drenthe: Evelien Visser (Stichting Present Meppel) en Geke Maes (stichting Buurtgezinnen) bedachten de zomerpakkettenactie.