Nieuws

Wethouder Meppel mag in Staphorst blijven wonen

“Ik mag nog een jaar blijven”, lacht Jaap van der Haar. Ook komend jaar is hij wethouder in Meppel. Dat zijn positie elk jaar weer ter sprake komt, heeft te maken met het woonplaatsbeginsel. “Maar ja, volgend jaar vertrek ik toch.”

Een wethouder moet in de gemeente wonen waar hij werkt. Van der Haar woont echter in Staphorst. De gemeente mag een uitzondering maken zodat de wethouder tijd heeft om een passende woning te vinden. Die uitzondering is telkens voor één jaar. Maar Van der Haar is niet van plan naar Meppel te verhuizen. “Ik woon 800 meter over de provinciegrens, 4,5 kilometer van het gemeentehuis”, verzucht hij.

Wettelijk moet de gemeenteraad nu élk jaar goedkeuring geven. “Toen ik aantrad, lag een voorstel in de Eerste Kamer dat de raad er eenmalig over zou moeten beslissen. Dat is niet door de Kamer gekomen”, vervolgt Van der Haar. “Nu is het ook een politieke overweging. Als partijen kritiek op mijn werk zouden krijgen, zouden ze me op deze situatie kunnen wegsturen. Dat vind ik niet chique.”

Principe zonder principes
De kritiek kwam deze week uit één hoek. De meeste partijen ging stilzwijgend akkoord met de woonplaats van de wethouder. Alleen Xander Topma (SP) twijfelde. “Meneer Topma woont op 1,5 kilometer van mijn huis”, vertelt Van der Haar. “Ik vind het nogal principieel. Hij moet ernaar kijken of iemand geschikt is om zijn werk te doen. Sommige principes zijn functioneel, dit zou disfunctioneel zijn. Ik woon niet in Maastricht of zo. Ik draai gewoon mee en doe ook alle piketdiensten, zoals iedere collega die wel in de gemeente woont. Principe zonder principes. Misschien hoort dat er bij een links-conservatieve partij dat men daar zoveel waarde aan hecht.”

GroenLinks leverde drie jaar geleden bij het aantreden van Van der Haar ook kritiek. Zij kozen nu vooral voor stabiliteit. “Voor GL heb ik dan meer respect. Zij kiezen voor redelijkheid”, aldus Van der Haar. “Dit was al de vierde keer dat het aangevraagd wordt en daar gaan alle partijen mee akkoord. Zij vinden het ook een theoretisch verhaal.”

Van der Haar treedt af
Kritiek of niet: Van der Haar is bezig met zijn laatste maanden als wethouder. Hij stelt zichzelf niet opnieuw verkiesbaar. “Ik ben bijna 70. Op die leeftijd moet je niet op zo’n positie willen zitten”, zegt hij. “Het leven waarin je dit soort dingen doet is een keer voorbij. Dit waren tropenjaren. Een wethouderbaantje overstijgt de 36 uur. Je zit zo 50-60 uur te werken. Het is hartstikke leuk werk en het voelt ook niet als te veel, maar ik wil mogelijk verval voor zijn.”

Van der Haar wil de kar bij verkiezingen nog wel trekken. “Bij SterkMeppel draait het om mensen die de stad kennen. Je ziet ons op straat en kunt ons aanspreken. Wij zitten in de haarvaten van Meppel en kennen de problemen. We hebben niets te doen met de landelijke politiek. We weten in welke straat gaten zitten en wat we met het centrum willen.”