Wat zijn de redenen om te kiezen voor een uitvaartverzekering?

Lang niet iedereen heeft zin om al na te denken over zijn/haar uitvaart. Vooral als je nog jong bent, dan wil je hier niet bij stilstaan. Toch is het verstandig dit wel eens te doen en dan vooral over hoe je uitvaart gefinancierd moet worden. Je wilt uiteraard niet jouw nabestaanden met een flinke schuld opzadelen na jouw overlijden. Dit is dan ook de belangrijkste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wat is een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit tegen de kosten van een crematie of begrafenis. Er worden in Nederland diverse soorten uitvaartverzekeringen aangeboden. De meest bekende vormen zijn een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering wordt er na jouw overlijden geen geld uitgekeerd om de uitvaart te regelen. Jouw uitvaart wordt door een uitvaartbedrijf geheel verzorgd volgens het verzekerde bedrag. Dit is ook de reden dat enkele grote uitvaartondernemingen een dergelijk verzekering aanbieden. Meestal ben je dan ook gebonden om de uitvaart door de betreffende uitvaartonderneming te laten uitvoeren. Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden juist wel een bedrag in handen om de uitvaart te regelen. Dit kan bij iedere uitvaartonderneming die zij wensen.

Waarom kiezen voor een uitvaartverzekering?
De belangrijkste reden om te kiezen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, is natuurlijk om jouw nabestaanden te ontlasten. Door middel van een verzekering spaar jij zelf al voor jouw eigen uitvaart. Je moet dan wel kiezen voor een uitvaartverzekering die het beste bij jou past. Maar er zijn meerdere redenen om voor een uitvaartverzekering te kiezen.

Voor je gemoedstoestand
Het leven kan ups en downs bevatten, ook in financieel opzicht. Het is daarom wel zo fijn voor je eigen gemoedsrust, om te weten dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de kosten van jouw uitvaart. Je weet immers nooit wanneer je overlijdt, maar dat het gaat gebeuren staat vast. Het is dan een prettig idee dat als je plotsklaps zonder voorbereiding komt te overlijden, je alles al geregeld hebt. Een uitvaartverzekering draagt dus zeker bij aan het creëren van rust en zekerheid.

Omdat sparen niets meer oplevert
Er zijn mensen die geen uitvaartverzekering afsluiten en zelf willen sparen op een spaarrekening. Daar zitten risico´s aan. Mocht je eens krap bij kas zitten, dan is het erg verleidelijk om het geld van jouw spaarrekening te gebruiken. Deze verleiding heb je niet met een uitvaartverzekering, want je kunt hier gewoonweg niet bij. Jouw dekking voor jouw uitvaart is hiermee veel beter gegarandeerd dan met een spaarrekening. Bovendien is de rente al jarenlang historisch laag en levert sparen niets meer op. Dat is jammer, want door middel van rente, zou je het bedrag kunnen verhogen, zonder al te veel hoeven bij te storten. Bij een uitvaartverzekering wordt er vaak automatisch geïndexeerd en zal je premie minimaal omhoog gaan.

Fiscaal aantrekkelijk
Een uitvaartverzekering kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Over een zelf gespaard bedrag betaal je als dit behoorlijk is, vermogensbelasting en je moet dit opgeven in box 3 van je aangifte inkomstenbelasting. Bij een uitvaartverzekering wordt uitgegaan van een fiscaal verzekerd bedrag. Het fiscaal verzekerd bedrag behaal je meestal pas na jarenlange premiebetaling en de verzekeraar herinnert jou eraan. Bovendien geldt er een grensbedrag. Onder deze grens hoef je niets op te geven voor je inkomstenbelasting. De kans dat de uitvaartverzekering fiscaal belast wordt is minimaal.