Vrijdag 4 mei Stille Tocht Meppel en Herdenking

Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Met de Stille Tocht door Meppel betuigen we respect aan de slachtoffers en de nabestaanden. In de stilte kan een ieder persoonlijk denken aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. We starten dit jaar om 18.40 uur.

Verzetsmonument Wilhelminapark 18.40 uur vertrek: Wilhelminapark- Verzetsmonument- Wilhelminapark- Zuideinde- Hoofdstraat- Grote Kerkstraat- Synagogestraat- Slotplantsoen. Monument Joodse slachtoffers. Bij het Monument Joodse slachtoffers in het Slotplantsoen worden kransen gelegd door Stichting Joods Monument en Burgemeester Richard Korteland met Wim Sagel namens Comité 4 & 5 mei. We verzoeken de deelnemers aan de Stille Tocht in het Slotplantsoen aan te sluiten en achter de burgemeester te gaan staan.

Na de kransleggingen graag met wat grotere groepen langs het Joodsmonument lopen, groeten en doorlopen richting Kruisstraat. Vervolg route: -Touwstraat- Kruisstraat- Molenstraat- Noordeinde- Galgenkampsbrug- Steenwijkerstraatweg-Zomerdijk- Algemene Begraafplaats. De Stille Tocht eindigt bij het monument op de Algemene Begraafplaats waar om:
19.59 uur Taptoesignaal (trompet), 20.00 uur 2 minuten stilte, 20.02 uur Wilhelmus 1ste en 6de couplet.

U kunt met een bus terug naar de Grote Kerk of het Wilhelminapark. In de Grote Kerk begint om 21.00 uur het concert “Er reed een trein naar Sobibor” georganiseerd door Stichting Joods Monument. Vlag half stok tussen 18.00-21.10 uur.

Foto Ebel Zandstra