Nieuws

Vastgoedeigenaren voorlopig geen geld verbetering centrum Meppel

Het leek in kannen en kruiken: een financiële bijdrage van de vastgoedeigenaren in Meppel om zo de binnenstad een boost te geven. Toch komt het er voorlopig niet. In een stemming werd geen meerderheid gevonden voor de plannen. Om de binnenstad van Meppel aantrekkelijker te maken werd in 2019 Bureau Binnenstad Meppel opgericht. Daarin zijn de Meppeler Handelsvereniging (MHV), Vereniging Eigenaren Centrum Meppel (VECM) en Gemeente Meppel vertegenwoordigd.

Zij hebben genoeg plannen, maar daarvoor is wel geld nodig. Het geld voor de plannen van Bureau Binnenstad kwam tot nu toe vooral uit de portemonnee van de gemeente en de ondernemers. Het plan was om ook vastgoedeigenaren mee te laten betalen.Dat plan is voorlopig gestrand. Als in een stemming de kiesdrempel (50 procent van de pandeigenaren moest stemmen) en een meerderheid (66 procent van de stemmen) werd behaald, zou de gemeente een verordening opstellen. De kiesdrempel is gehaald, een meerderheid niet.

Centrummanager Arnold Schuurman wijt dat aan de slechte timing. “Een belangrijke oorzaak is dat veel ondernemers de portemonnee leeg hebben”, zegt hij. “Het is een extra belastingaanslag voor de ondernemers die we zelf willen invoeren, maar een groot gedeelte kan dat momenteel niet dragen.”
Schuurman geeft niet op; later dit jaar waagt hij een nieuwe poging. “De uitslag is natuurlijk ontzettend jammer”, reageert Ernst Hakman. Hij is winkelier, vastgoedeigenaar in de Hoofdstraat van Meppel en groot voorstander van het plan.

Hakman hoopt dat het plan niet in de prullenbak belandt. “De ondernemers en gemeente steken veel geld in de ontwikkeling van het centrum en dat werpt zijn vruchten af. Dat wordt nog beter als ook de vastgoedeigenaren gaan bijdragen.” Een enquête moet uitwijzen of zorgen om geld de enige reden is waarom deze poging is mislukt. De mogelijke inleg van de vastgoedeigenaren wordt gebaseerd op de grootte en waarde van de panden en verschilt daardoor per pand. Samen zou het bedrag uitkomen op 115.000 euro.

Foto Leo de Harder