Terrassen open? Meppel gaat extra handhaven in het centrum

Sinds woensdag zijn de terrassen weer geopend en krijgen winkels meer ruimte. Gelijktijdig plofte er bij alle burgemeesters een brief op de mat van de minister van Justitie met het verzoek om scherp te blijven op de coronaregels. Meppel willigt dit verzoek in en verlegt de focus van handhaving.

“We worden opgedragen om de geldende maatregelen bij middenstand en horeca actief te handhaven”, vertelt Richard Korteland, burgemeester van Meppel. “Dat moet iedere burgemeester in Nederland doen. De focus van handhaving zal zich dan ook iets meer verleggen naar de binnenstad, zodat er veilig gewinkeld kan worden en veilig op het terras plaatsgenomen kan worden.”

Meppel legt de verantwoordelijkheid in eerste instantie vooral bij de winkeliers en horecabedrijven. “Gelukkig verschillen de regels niet veel van vorige versoepelingen”, aldus Korteland.

Geen reclame
Korteland is in gesprek met de horecabedrijven en de winkeliers. “We hebben gesproken over deze versoepelingen. Er is aandacht geweest over de terrasregels en over hoe de gemeente zal handhaven bij een te grote drukte. Daarnaast is afgesproken dat de ondernemers geen acties organiseren om extra publiek naar het centrum te trekken. Dat zou nu niet gepast zijn.”

Lokale oplossing
Meppel geeft horeca de ruimte om grotere delen van de pleinen vullen met tafels en stoelen. “Dat is echt een lokale toepassing”, verklaart Korteland. “Zo kunnen de horecabedrijven hetzelfde aantal mensen ontvangen als vorig jaar én de anderhalve meter hanteren.” De verruimde terrassen blijven tot het einde van de zomer. “Dan wordt het opnieuw tegen het licht gehouden.”