SteM zorgen over monumentale bomen

SteM stelt vragen over het onderhoud en bescherming van monumentale bomen

Op de gemeentelijke monumentale bomenlijst staan bomen die van nationaal belang zijn. Het is belangrijk om deze monumentale bomenlijst actueel te hebben. Soms sterven er bomen die op de lijst staan, maar ook ‘nieuwe’ monumentale bomen horen op deze lijst die als het goed is ook gebruikt wordt bij het ontwikkelen van bouwplannen. Wanneer een boom de monumentale status krijgt mag deze niet gekapt worden.
Monumentale bomen zijn bomen met een hoge leeftijd, een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde hebben, of een beeldbepalende functie in de omgeving hebben.

De fractie wil weten wanneer de monumentale bomenlijst voor het laatst geactualiseerd is. SteM heeft signalen gekregen dat de monumentale bomenlijst al lang niet meer geactualiseerd is. Daardoor staan er een aantal oude en prachtige bomen niet op de lijst die daar wel thuis horen.

Stem wil ook weten wat de gemeente gaat doen aan een beschadigde monumentale boom op de lokatie Wassenbalie. Tijdens werkzaamheden is er een dikke tak afgescheurd en de boom is daarmee beschadigd en uit balans. De fractie wil weten wat het college op zeer korte termijn gaat doen om de wond te genezen zodat de boom kan herstellen en niet doodgaat.

Daarnaast wil de fractie dat het college de garantie geeft dat de prachtige oude beuk op de hoek van de Berggiersweg en Ketelhaarsweg niet gekapt gaat worden door de plannen die voor deze locatie worden ontwikkeld.

Foto Leo de Harder