Nieuws

Stadswerkplaats Meppel ontvangt veel interesse

Stichting Stadswerkplaats is goed ontvangen door de markt. Dat zegt oprichter Paul Veld. Gisteravond organiseerde hij een webinar voor geïnteresseerden. “Het zou heel raar zijn als dit niet goed komt. Dan zou ik me verbazen. Ik denk dat we komend januari gewoon losgaan.”

In februari verstrekte gemeente Meppel een opstartsubsidie van 50.000 euro aan de stichting. In de stadswerkplaats, die gehuisvest wordt in een pand aan de Zomerdijk, moet een machinepark komen. Daar komen mensen aan het werk met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat startende ondernemers in de maakindustrie een beroep kunnen doen op de werkplaats.

Maandagavond organiseerde Veld een online-presentatie voor geïnteresseerden. “Dat ging hartstikke mooi”, zegt hij. “De opkomst was er goed. We hadden zo’n 25 deelnemers die écht geïnteresseerd waren. Het was een heel breed gezelschap: van kunstenaars tot stoffeerders. Precies de doelgroep die we ook zoeken. Mensen stelden veel vragen over hun behoeftes. Er zat een goede flow in, dus we kijken er goed op terug. Dit is een mooie stap.”

Veld presenteerde zijn plannen en vroeg mensen vooral om mee te denken. “We hebben aangegeven waar we staan en vragen om input. We zijn nu samen met de aannemer aan het kijken hoe het eruit kan gaan zien, dus alle input kan nu nog meegenomen worden. Over een week of zes komt er een nieuwe sessie. Dat zouden we graag in de hal doen, maar dat is natuurlijk afhankelijk van corona.”

Fundraising
Hoe de Stadswerkplaats eruit komt te zien is ook afhankelijk van de financiële middelen. Met een ‘subsidiescan’ wordt gekeken waarvoor de Stadswerkplaats in aanmerking komt. “Ik verwacht daar volgende week een terugkoppeling op”, vertelt Veld. “Dan gaan we de gesprekken wel af in de regio en de provincie. Meppel is Drenthe én regio Zwolle. Die netten gaan we allebei ophalen straks.”

Veld is vol goede moed. “Het zou heel raar zijn als dit niet goed komt. Dan zou ik me ècht verbazen. Zodra de financiering compleet is, wil ik met de bouw beginnen. Natuurlijk is er tijd nodig om de partners binnen te trekken, maar zien is ook kopen. Begin 2022 zijn we open!”

‘Iets teruggeven aan Meppel’
Veld woont in Meppel, maar een erg betrokken Meppeler was hij tot dit moment niet. Het stukje Meppel wat hij het meest gebruikte was de oprit richting Zwolle. Hij begeleidt daar ondernemers en is actief voor verschillende organisaties zoals VNO-NCW. Daarvoor was hij directeur in het bankwezen. Veld noemt de Stadswerkplaats zijn kans om iets terug te geven aan Meppel.

Veld: “De Stadswerkplaats is een startup. We beginnen vanaf nul. We gaan het neerzetten en daar partijen bij elkaar brengen. Natuurlijk straalt het nu op mij persoonlijk af als dit mislukt, maar vaak ben je te bang zeggen we in Meppel. Door angst word ik niet gehinderd. We gaan dit neerzetten.”

Foto Bastian vd Belt