Exposities

Schatkamermusea open vanaf het Paasweekend.

Vanaf het Paasweekend zijn de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe -Museum Valse Kunst en Miramar Zeemuseum in Vledder en het OERmuseum in Diever- open voor publiek. Valse Kunst start het seizoen met de expositie ‘Wereldbeelden’ van de Drentse Gineke Zikken. Bij Miramar aandacht voor de wereldwijde vervuiling in de expositie ‘Plasticsoep’. OERmuseum heeft een tentoonstelling over urnenvelden in Zuidwest-Drenthe en organiseert workshops, wandelingen, fietstochten en lezingen. Met de vele kinderactiviteiten zijn de drie musea bovendien erg leuk voor kinderen. Meer informatie op www.deschatkamers.nl. Vooraf reserveren is niet meer nodig.

Exposities in Museum Valse Kunst
In de tijdelijke expositie ‘Wereldbeelden’ neemt Gineke Zikken de bezoekers in haar schilderijen mee op wereldreis. Haar reislust en verbazing over andere culturen en landschappen brengt ze over in haar schilderijen, van Spaanse en Franse landschappen tot stadsgezichten van Amsterdam en New York en straattaferelen in Afrika. Ook te zien in Museum Valse Kunst: de expositie met gevarieerde en kleurrijke schilderijen van de Schildersclub Langedijke, ’t Atelier Gorredijk en enkele kunstenaars uit Vledder en omgeving. Deze kunstenaars hebben zich de afgelopen maanden laten inspireren door de -veel vervalste- schilder Karel Appel.
Museum Valse Kunst heeft een unieke verzameling vervalsingen, ontstaan uit de privécollectie van Henk en Erna Plenter. De collectie Valse Kunst groeide in de loop der jaren. Kunstliefhebbers die bedonderd worden bij hun kunstaankoop komen uit het hele land hun kunst aanbieden. Ook onderhoudt het museum nauwe contacten met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie. Meer info www.museumvalsekunst.nl

Plasticsoep in Miramar Zeemuseum
In de expositie ‘Plasticsoep’ besteedt het museum aandacht aan de wereldwijde vervuiling van zeeën en oceanen. Verbaas je over de hoeveelheid producten die we dagelijks gebruiken én consumeren met plasticdeeltjes. De expositie is kindvriendelijk ingericht, met activiteiten waar kinderen zelf de gevaren van afval voor zeedieren kunnen ervaren. De expositie is een samenwerking met de Plastic Soup Foundation en Naturalis.
Miramar dankt haar bestaan aan de verzamelwoede van mej. Warners (1899-1986). De ‘blauwe dame’ reisde in haar eentje over de hele wereld en bezocht meer dan 80 landen. De koffers vol bijzondere schatten -schelpen, krabben, vissen en koralen- zijn te zien in Miramar. Haar dagboeken, foto’s en brieven schetsen een beeld van haar vele reizen. Meer info www.miramar-zeemuseum.nl

OERmuseum: Een Reis door de Tijd
In het OERmuseum ga je op ontdekkingsreis die begint bij de laatste ijstijd met een levensechte mammoet. Via de neanderthalers en rendierjagers reis je door naar de steentijd met z’n hunebedbouwers. Vervolgens kom je terecht in de bronstijd en de ijzertijd. Veel van de archeologische vondsten in het OERmuseum komen uit de directe omgeving.
In de oude kelder is een expositie ingericht over archeologie: wat is archeologie en wat doet een archeoloog. Welke moderne technieken worden gebruikt en hoe moet je archeologische vondsten interpreteren. In de achterkamer is een tijdelijke tentoonstelling over urnenvelden in Zuidwest-Drenthe. Vier grote urnenvelden liggen in Vledder, Wapse, Havelte en Dwingeloo/Lhee. Meer info www.oermuseum.nl.

Foto eigen