Ruth Pos uit Nijeveen gaf een concert in Paramaribo

Tijdens haar vakantie in Suriname (nabij Paramaribo) werd Ruth Pos door de gastvrouw van haar vakantieverblijf herkend als een bekende organiste uit Nederland. Kennelijk had ze, tijdens de periode dat ze in Nederland woonde, al van Ruth gehoord en haar als organiste beluisterd. Meteen werd er een contact gelegd en aan haar gevraagd of ze in Paramaribo een orgelconcert wilde geven. Zo kreeg haar vakantie ineens een verrassende wending. Vanuit de Protestantse kerk werd meteen actie ondernomen en contact met haar gezocht. Binnen drie dagen was de organisatie rond en op zaterdag 28 januari jl. gaf Ruth een uniek orgelconcert in de centrumkerk van Paramaribo.

Haar virtuoos improvisatiespel was zo boeiend dat ze na afloop gevraagd is om dit jaar in november weer in Paramaribo te komen concerteren en dan wel 3 concerten in 3 verschillende kerken. In november is in Paramaribo altijd de Open Monumentendag. Ruth kreeg een staande ovatie. Met haar partner, Johan Rodenhuis werd er een contact gelegd met de dirigenten en besturen van de mannenkoren. Johan verzorgde voorafgaand aan het concert een workshop voor de leden van de mannenkoren, waarna een uitnodiging werd gedaan voor een uitwisseling met een koor uit Nederland.

Gegevens zijn in elk geval uitgewisseld. En vanuit Suriname wordt gewerkt aan een cultureel-muziek- en zangproject. Dit project zal in 2024 moeten plaats vinden met het doel om de amateur (koor)muziek nieuw leven in te blazen.

RTV Meppel/aangeleverde foto