Cultuur

Roosbeef kick-off lustrumjaar Vegafabriek

De Vegafabriek in Kolderveen bestaat in 2023 5 jaar en dat wordt gevierd met een speciale concertreeks. Roosbeef trapt op zondag 29 januari af met een try-out rond hun nieuwe en vijfde studioalbum “Zomer in Nederland”, dat deze week (20 januari) verschijnt. Samen met de muziekcoöperatie heeft de Vegafabriek in het kader van het eerste lustrum een uitgebreid en gevarieerde serie concerten samengesteld. “We pakken dit jaar echt uit. Niet alleen qua aantal, met acht concerten, vooral ook qua variatie.” Verklapt Bort Hartog.

“Van indierock tot neo-klassiek, van hip hop naar Groningse pop” zegt Bort Hartog die alvast verklapt dat Ruben Block van Triggerfinger ook komt, dit jaar. Het concert van Roosbeef vindt op zondag 29 januari plaats in de vaste locatie van de Vegafabriek: de voormalige Zuivelfabriek (Kolderveen 26, Nijeveen). Het concert begint om 20.30 uur. Voor het concert zijn er nog tickets beschikbaar. De combi-tickets (vegamaal en concert) zijn uitverkocht. Tickets zijn verkrijgbaar op www.devegafabriek.nl

Zelfbewuste live-act
De Muziekcoöperatie en De Vegafabriek nodigden samen Roosbeef uit om naar Kolderveen te komen. Vooral omdat Frans ten Veen (van de muziekcoöperatie) en Bort Hartog (van de Vegafabriek) groot fan zijn.
Hartog is vooral gegrepen door haar teksten: “de kolder, poëzie en de (tragi)komiek in de songteksten van Roos Rebergen, gecombineerd met kwetsbaarheid en verlangen, vind ik zo mooi en uniek in haar soort”. Frans ten Veen is enthousiast over haar trefzekere en zelfbewuste live-performance. “Roosbeef is een onwijs goed band geworden geworden: hechter, ruwer en psychedelischer dan ooit. Met vlaamse vibes, en een vleugje PJ Harvey.”
Roos Rebergen neemt een superband vanuit Vlaanderen mee naar Kolderveen. Met Pascal Deweze, bekend van Sukilove, Tim Van Oosten, bekend van Het Zesde Metaal en Tom Pintens (Zita Swoon, Het Zesde Metaal).
Roosbeef brengt een dozijn nieuwe nummers mee die door leadzanger Roos Rebergen vooral geschreven zijn om mee te kunnen optreden.De songs op ‘Zomer In Nederland’ doen donker en broeierig aan. Onderkoeld, maar toch heel sensueel.
Rebergen schreef de nieuwe songs tijdens haar tweede zwangerschap om na haar bevalling zo snel mogelijk weer het podium op te kunnen. “Roosbeef is echt een podiumbeest” aldus Ten Veen.

Onbedoeld succes
Wat bedoeld was als een eenmalig huiskamerconcert om hun fabriekswoning in te wijden, groeide uit tot wat nu de Vegafabriek is. Van huiskamer naar Kaashal. Van Broeder Dieleman, solo met banjo naar Spinvis met voltallige band. Van een paar vrienden die vooraf alvast gezellig kwamen eten, naar een stoer ingerichte pop-up-restaurant met leuke ontmoetingen en verrassende gesprekken.
Janneke Molenhuis, die voorafgaand aan de concerten de vega-maaltijden verzorgt, beschrijft de afgelopen vijf jaren als “leuk en leerzaam”. “We hebben mogen leren wat er gebeurd als je iets echt ‘om niet’ doet. Alles kon, maar was alleen mogelijk door samen te doen: van licht en geluid tot de parkeerplaatsen, van bediening, de bar, video’s, foto’s tot de unieke posters. Vrijwilligheid, liefde en aandacht voor pure muziek en eerlijk eten, dat is de basis van ons concept geworden”.

Gevarieerde concertreeks
Samen met de muzieksamensteller van de Muziekcoöperatie Meppel is de Vegafabriek tot een gevarieerd programma gekomen. Litzberg (18 februari) en Loupe (1april) zorgen voor een flinke portie indierock. Remy van Kesteren (11 maart) speelt avontuurlijke harpmuziek, met invloeden uit de pop, rock, postminimal en jazz. Freez (13 mei) afkomstig uit de Zwolse hip hopscene, versmeedt serieuze rap met pakkende melodieën die hij live speelt met band. Zijn muziek is rauw, stads en eerlijk met een enorme dosis taalgevoel en poëzie.
“We hopen met deze reeks ook dit jaar een breed publiek naar Kolderveen te trekken, publiek van dichtbij en ver weg, zegt Hartog”.

Tekst Vegafabriek/ foto Felix Bausteiger