Cultuur

Pieter de Graaf sluit tour af in de Vegafabriek

Op zaterdag 3 juni speelt neoklassiek pianist en Edison-winnaar Pieter de Graaf in de Vegafabriek te Kolderveen. Met dit concert in de voormalige Zuivelfabriek te Kolderveen sluit hij een tour af die langs bijzondere plekken leidt. Zo trad hij al op in de ‘dome’ van Dot Groningen en gaf hij een unieke show in het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde te Amsterdam. Beide shows waren uitverkocht. Pieter de Graaf kende de Vegafabriek al van een eerder optreden in 2021. “Het is een boeiende plek, waar ik me muzikaal vrij kan voelen”, zegt de pianist. In 2021 speelde Pieter de Graaf daar solo op een vleugel. Dit keer neemt hij naast een piano ook zijn electronics mee.

Pieter de Graaf begon zijn muzikale carrière met zijn eigen jazz-ensemble en bij The Kyteman Orchestra, maar speelt sinds 2018 solo. Met inspiratiebronnen als Chopin, Keith Jarrett en Miles Davis maakt Pieter de Graaf geïmproviseerde, neo-klassieke pianomuziek. Vergelijkingen met Nils Frahm en Einaudi liggen voor de hand, maar met de toegevoegde elektronica en jazz invloeden weet De Graaf een uniek eigen geluid te creëren.Improviserend combineert hij eenvoudige melodieën met virtuoze passages. Zo creëert hij neo-klassieke pianomuziek met een uniek eigen geluid dat altijd in ontwikkeling is.

Sinds dit jaar kunnen bezoekers van de Vegafabriek ook blijven slapen. In samenwerking met B&B De Puurderij, B&B Op Kolderveen en camping Kolderkamp biedt de Vegafabriek bezoekers verblijfsarrangementen aan. “We merken dat de combinatie van goede muziek, lekker eten en industrieel erfgoed mensen uit het hele land trekt” aldus Janneke Molenhuis. “Met deze mooie samenwerking kunnen bezoekers hun concertbezoek combineren met bijvoorbeeld een uitstapje naar de natuurgebieden Reestdal, Nationaal park Weerribben-Wieden, Drents-Friese Wold en Dwingelderveld”.

Het concert van Pieter de Graaf vindt op zaterdag 3 juni plaats op de vaste locatie van de Vegafabriek: de voormalige Zuivelfabriek (Kolderveen 26, Nijeveen). Het concert begint om 20.30 uur. Voor het concert zijn er nog tickets beschikbaar. De combi-tickets (vegamaal en concert) is uitverkocht. Tickets zijn verkrijgbaar op www.devegafabriek.nl. Daar zijn ook de verblijfsarrangementen te vinden.

RTV Meppel/ foto Wim Sneller