Cultuur

Petitie van 3723 vingerafdrukken, maar geen gesprek over Scala

Het nieuws dat het einde nadert voor Kunstencentrum Scala viel rauw op het dak bij de 11-jarige Nora Lynn Rozema uit Meppel. Ze klom in de pen, schreef eigenhandig een speech en startte een petitie. Ze bood deze kleurrijke versie gisteravond aan bij burgemeester Richard Korteland. Tot een debat in de gemeenteraad leidde dat niet.

Omdat de vergadering tot laat in de avond zal duren, verlaat de jonge Meppelse na het overhandigen de raadszaal om naar huis te gaan. In de hal van het gemeentehuis is ze zichtbaar trots en optimistisch. “Ik heb hem kunnen overhandigen aan de burgemeester: Een groot papier met allemaal vingerafdrukken, eentje voor elke ondertekening. 3723 zijn het er!”

Wat zei de burgemeester? Geen idee meer”, zegt ze toch nog een beetje beduusd. Christenunie-raadslid Gert Stam stelde voor om nog te vergadering over het onderwerp, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Rozema vond dat jammer, en begreep het niet want Scala is volgens haar onmisbaar. “Kinderen kunnen zich hier ontwikkelen en hun hoofd leegmaken.”

Subsidie voor drie extra maanden
Eerder deze week werd bekent dat Scala de komende drie maanden blijft bestaan als aanbieder van buitenschoolse muziek-, theater- en cultuurlessen in Zuidwest-Drenthe. Gemeenten geven een subsidie en gaan op zoek naar een alternatief voor later in het jaar. Afgesproken is dat alle betrokken gemeenten begin 2023 samen uitzoeken hoe het cultuuraanbod op een andere manier ingevuld kan worden. Dat gebeurt samen met Scala.

Daarom kreeg het voorstel van Stam geen vervolg. “Wij bekijken dit met vertrouwen tegemoet en willen er volgend jaar verder over vergaderen”, zei Jan Roelof Meesters namens de VVD. “Dit is inderdaad te vroeg”, zei Eduard Annen. “We zijn tevreden met het plan dat er nu ligt en willen het op een later moment behandelen.” CDA en SP steunden het CU-voorstel wel, maar dat was niet genoeg voor een meerderheid. Het hoofdstuk Scala is daarmee voor dit jaar beëindigd.

Tekst en foto: RTV Meppel