Exposities

Nieuw: Uniek antiek zilver in Stedelijk Museum Meppel

In het Stedelijk Museum Meppel is tijdelijk te zien een nieuwe selectie van de verzameling antieke zilveren voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw. De acht zilversmeden waarvan nu werk is tentoongesteld, waren werkzaam in regio Meppel. De brandewijnkommen, suikertafeltjes, roomlepels, kandelaars, lepels, bijbels en tasbeugels zijn in Meppel gekeurd. De tentoonstelling loopt tot september 2023

Vrouwelijke zilversmid
Heel bijzonder is dat één van de acht zilversmeden waarvan nu werk wordt getoond een vrouw was: Femmigje Bokking (1740-1820). Zij zette na het overlijden van haar echtgenoot, zilversmid Theunis de Vries, de zaak voort. Dit deed ze o.a. met hulp van haar kinderen. Zoon Teunis ging in 1777 in de leer bij het zilversmedengilde van Meppel. Dochter Alberdina de Vries (1785-1822) vestigde zich in Meppel als goud- en zilversmid.

Zilver in bruikleen
Alle tentoongestelde zilveren voorwerpen zijn van een verzamelaar die zijn bijzondere collectie ter beschikking stelt aan het Stedelijk Museum Meppel.

Openingstijden Stedelijk Museum Meppel
De wisselexpositie antiek Meppeler zilver is te zien in het Stedelijk Museum Meppel, Hoofdstraat 22, op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. Museumkaart is geldig.

Tekst/foto RTV Meppel