‘Nee tegen stijgende OZB’ met 135.000 handtekeningen

Ruim 135.000 mensen tekenden de petitie van Vereniging Eigen Huis tegen extra verhogingen van de onroerendezaakbelasting (OZB). In veel gemeenten schiet deze belasting volgend jaar omhoog omdat de jeugd- en oudenzorg (Wmo) forse begrotingstekorten oplevert. “Deze petitie laat zien dat veel mensen het ronduit oneerlijk vinden om de kosten voor brede maatschappelijke voorzieningen eenzijdig te laten betalen door mensen met een eigen huis” zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Hij overhandigde de petitie vanmiddag aan Tweede Kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD). Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren. Julius Terpstra, Tweede Kamerlid voor het CDA: “Gemeenten moeten voldoende middelen krijgen om de taken van het Rijk uit te voeren en niet worden genoodzaakt om daarvoor de lokale belastingen te verhogen.”

Daniel Koerhuis, Tweede Kamerlid voor de VVD: Wij maken ons hard voor lage gemeentelijke woonlasten. OZB opbrengsten gebruiken om begrotingstekorten weg te werken hoort daar niet bij.”

Foto Valerie Kuypers