Nederland blijft testen op corona nu regels versoepelen

Versoepelen of niet, we ontkomen niet aan de PCR test. Dat geldt in ieder geval voor reislustige mensen. Gelukkig wordt het in eigen land weer makkelijker om buiten de deur te eten, naar een feest te gaan en mensen te ontmoeten. We weten inmiddels al wel wat er verandert na de versoepelingen van 25 februari 2022. Maar wat blijft er precies hetzelfde?

De wereld heropend (met restricties)
Landen zoals Australië, Canada en Thailand hebben bijna 2 jaar hun grenzen compleet dichtgehouden. De mensen die wel naar deze landen konden afreizen hadden te maken met prijzige hotel quarantaines en kosten van PCR testen. Ook Amerika werd een lastig verhaal.

Populaire internationale bestemmingen beginnen toeristen weer te verwelkomen onder voorwaarden. Voor veel landen, of je nou naar Zuid-Amerika of Azië reist, is de eerste voorwaarde dat je volledig gevaccineerd bent. Daarnaast moet in de meeste gevallen ook een negatieve PCR test overlegd worden. Bijna alle landen hebben in meer of mindere mate regels voor inkomende reizigers. De wereld is veranderd.

Als je op reis gaat naar een land waar een COVID-19 test wordt vereist, dan moet je er rekening mee houden dat hiervoor ook een reiscertificaat nodig is. Een test van de GGD volstaat dus niet. Ook is een zelftest niet toegestaan – de coronatest moet namelijk zijn uitgevoerd door een erkend laboratorium. De specifieke eisen aan de test verschillen per land, lees dit dus altijd goed door.

Coronatest nodig binnen de EU
Ben je in november of december op vakantie geweest? Dan herinner je je wellicht dat er in veel Europese landen tegelijkertijd een testplicht van kracht ging. Dat gold voor alle reizigers, gevaccineerd of niet. Deze testplicht is nu in de meeste EU-landen weer afgeschaft, maar blijft van kracht voor niet-gevaccineerden.

Verder hanteren veel EU-landen nu een maximale ‘houdbaarheid’ van je vaccinatie. Is het langer dan 6 maande geleden dat jij je tweede prik hebt gehad? Dan heb je een booster nodig als je bijvoorbeeld naar Frankrijk of Italië reist. Deze regel is ook doorgevoerd in veel andere landen.

In Frankrijk blijft het coronabewijs van kracht, dus zonder geldige vaccinatie heb je een Antigeen Sneltest of PCR test nodig om naar het land te reizen en toegang te hebben tot horeca en musea.

Testen in Nederland
De PCR test blijft verder ook van belang in Nederland. Het is de meest accurate coronatest die er is. Bij symptomen of als je in contact bent geweest bent met iemand die positief test, dan moet je een coronatest laten afnemen.

Voor het snelste resultaat ga je langs bij een commerciële aanbieder van coronatesten. Deze tests zijn niet gratis, maar zo heb je wel razendsnel resultaat.

Ben je van plan naar een groot evenement te gaan deze zomer? De rijksoverheid heeft laten weten dat testen voor toegang verplicht is voor evenementen met meer dan 500 bezoekers. Dit is te overzien en wij zijn blij dat ons dagelijkse leven in ieder geval niet meer zo beperkend voelt.

Eisen aan een PCR test
Heb je een PCR test nodig voor je reis? Het is belangrijk om de eisen van jouw vakantieland te bekijken. Soms worden er eisen gesteld aan het laboratorium waar je de test afneemt en hoe het certificaat wordt gepresenteerd. Zorg er dus altijd voor dat je op de hoogte bent van regelgeving omtrent corona in het land waar je naartoe reist.