Cultuur

Na twee jaar Bevrijdingsconcert in de Grote Kerk

Na een onderbreking door corona van twee jaar wordt woensdagavond 13 april (20.00 uur) het Bevrijdingsconcert in de Grote Kerk gehouden. Gratis toegang. Medewerking verlenen muziekvereniging De Bazuin, Kamerkoor Cigale, Oratoriumvereniging Assen en stadsdichter Justin Westera. Soliste Marlies van Driesum brengt met het Klarinetconcert deel 2 Adagio van Mozart een eerbetoon aan de overleden componist, dirigent en musicus Harrie Keijl. Het Bevrijdingsconcert wordt opgeluisterd met een toespraak van burgemeester Richard Korteland.

De Bazuin begint het concert met Prayer for Ukraine van M. Lysenko in een arrangement van H. Berkens. Andere muziekstukken die De Bazuin vertolkt, zowel voor als na de pauze, zijn onder andere Libertango van Piazzolla, Band of Brothers, Soldaat van Oranje en We’ll meet again. De Bazuin besluit het Bevrijdingsconcert met het Canadese volkslied en het Wilhelmus.

De Chr. Muziekvereniging De Bazuin is opgericht in 1917. Bij het 100-jarig bestaan in 2017 werd de vereniging onderscheiden met de Koninklijke erepenning. Tijdens het Bevrijdingsconcert horen en zien de bezoekers het fanfareorkest van De Bazuin. Dit orkest is het oudste en grootste onderdeel van de muziekvereniging en staat sinds november 2021 onder leiding van dirigent René Bos.

Cigale
Het Meppeler Kamerkoor Cigale zingt tijdens het Bevrijdingsconcert liederen om te gedenken: van J.P. Sweelinck De Profundis en van Philip Glass Quand les Hommes vivront d’amour. Deze compositie is gebaseerd op een gedicht van de Canadese dichter Raymond Levesque. De dichter vraagt zich af hoeveel offers er nog gebracht moeten worden, voordat de mensheid tot het inzicht is gekomen hoe te leven in vrede. Verder zingt Cigale delen van The Peacemakers van Karl Jenkins. De composities zijn gebaseerd óp en een eerbetoon áán ‘boodschappers van vrede’ onder wie Martin Luther King en Nelson Mandela.

Cigale is opgericht in 1983 en bestaat nu uit 23 zangers en staat onder leiding van Marion Bluthard. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Marlies van Driesum, klarinet, Peter Cramer, piano en Simon de Jong, basgitaar.

Lux Aeterna
Het Oratorium Koor Assen brengt Lux Aeterna ten gehore. Sinds 2003 staat het Oratorium Koor onder leiding van dirigent Marion Bluthard. Het koor heeft een vaste begeleider: pianist en organist Peter Cramer.

De toegang tot het Bevrijdingsconcert is gratis en is een initiatief van Stichting Joods Monument Meppel. De concerten van de stichting worden ondersteund door het Cultuurplatform Meppel, Stichting Burgerweeshuis Meppel, Stichting Waarborgfonds Meppel en de Gemeente Meppel.

Foto Kerstconcert 2020 ter illustratie Wim Echten