Exposities

Museum Staphorst: Foto’s van Henk van der Leeden

Traditiegetrouw opent Museum Staphorst op de eerste zaterdag van april het nieuwe culturele seizoen. In 2023 staan in het museum de foto’s van Henk van der Leeden centraal.

Henk van der Leeden (1941), sinds 1967 freelancefotograaf met reportage-, portret- en reisfotografie als specialisme, zag de charme van Staphorst en Rouveen. Hij betrok tijdelijk een leegstaande boerderij aan de rand van het bos en wist het dagelijks leven langs de streek met zijn camera vast te leggen.

Mensen aan het werk op het land, bezig rond huis of in de tuin, op de fiets naar school en op zondag ter kerke. Staphorst was in de jaren tachtig een kleurrijke gemeenschap, waar nog volop streekdracht werd gedragen.

De tentoonstelling laat een groot aantal van zijn unieke foto’s zien, gemaakt in de periode 1982-1991. Het toont een wereld die nog maar pas achter ons ligt, maar die definitief voorbij is.

De foto’s zijn te zien van 1 april t/m 31 oktober. Later dit jaar verschijnt bij uitgeverij WBOOKS een boek met alle foto’s uit de tentoonstelling. Museum Staphorst is geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 10 tot 17 uur (zaterdag 10 tot 16 uur).

Tekst/foto Museum Staphorst / © Henk van der Leeden.