Regio

MTB Havelte zoekt nieuwe voorzitter: ‘Tijd voor de jonge garde’

Mountainbikevereniging MTB Havelte zoekt een nieuwe voorzitter. Wolter Bosscha wil de voorzittershamer overgeven aan de volgende generatie.

“Het wordt tijd voor verjonging in het bestuur”, vertelt Bosscha. “Het speerpunt van onze club ligt op de jeugd. Daarbij past ook een jongere voorzitter. Het zou mooi zijn als een van de betrokken ouders het wil doen, maar we staan ook open voor iemand van buitenaf. Gegadigden mogen zich melden. Daarna mogen de leden beslissen.”

Wie het ook mag worden, volgens Bosscha komt hij of zij in een geoliede machine. “De organisatie staat als een huis en we hebben 470 leden, waarvan 120 jeugdleden. Dat getal is al jaren constant door constant de aanwas aan te wakkeren. Een goed voorbeeld is onze kennismakingsdagen met basisscholen.”

Onkosten
Dat wordt ook een van doelen van de nieuwe voorzitter: Het ledenaantal moet op peil blijven. Financieel komt er namelijk veel kijken bij een MTB-vereniging. “We investeren elk jaar duizenden euro’s in de routes. Dat is ook nodig, ze worden druk gebruikt door zowel leden als niet-leden. Je kunt als club niet het bos afzetten en voor jezelf houden.”

Bosscha werkt daarom aan nieuwe bordjes in ‘zijn’ bos. “Ik hoop dat alle recreanten dan zien wie die banen heeft aangelegd, en wie ze onderhoudt. En die bordjes zijn natuurlijk niet voor niets: Ik hoop dat het leden en daarmee inkomsten op gaan leveren. We hebben een paar jaar geleden mega geïnvesteerd om stukken 365 dagen per jaar bereikbaar te maken. Er zit nu weer vrij groot onderhoud aan te komen, in het stuk langs de A32. Door de natte periode is veel onderhoud weer vervallen.”

Jeugd NK
Het NK Mountainbike jeugd 2020 in Havelte was de kroon op Bosscha’s voorzitterschap geweest. Helaas ging dat vanwege corona niet door. “Dat is natuurlijk erg jammer. Gelukkig was er een goede samenwerking met de gemeente Steenwijkerland en heeft het ons financieel geen buikpijn opgeleverd. De verkregen subsidie hebben we terugbetaald, op onze gemaakte koste na. Gelukkig had de penningmeester alle bonnetjes op orde.”

Als het NK nog terugkeert is Bosscha er zeker weer bij, maar dan niet als voorzitter. “Het is een hartstikke leuke vereniging. Ik blijf zeker actief als vrijwilliger, maar vanaf de zomer zonder alle verplichtingen. Mijn vrouw is er ook blij mee. We hebben een caravan en daarmee gaan we nu vaker op pad.”

Foto eigen