Nieuws

Molen Nijeveen krijgt renovatie: “Mocht ook wel na 200 jaar”

Een flinke oplapbeurt voor Molen De Sterrenberg in Nijeveen. De korenmolen ondergaat dit najaar een grondige renovatie.

De kap toont flinke slijtage en zakt door. “Dat gaat vernieuwd worden”, vertelt molenaar Arend Bijker. “De twee oogbalken, waar het fundament van de kap op leunt, zakken door. Daardoor gaat de kap voorover staan en zakt de bovenas. Daardoor krijg je problemen in de molen.”

De wieken gaan er helemaal af. Daarna wordt de kap eraf getakeld. “Dat is geen kleinigheid”, vervolgt Bijker. “Er zit veel gewicht op. De kap met wieken weegt 20 ton, maar het moet echt vernieuwd worden. In het verleden is vaak de goedkoopste optie gekozen bij reparaties. Dat komt nu een beetje aan het licht. Dat is ook niet zo gek na ruim 200 jaar.”

Kostbare operatie
Het betekent een kostbare operatie. “Ook het houtwerk van de kap en het riet worden vernieuwd”, aldus Bijker. “Ondertussen wordt in de fabriek al een nieuwe kap gemaakt. Die wordt hier dan in elkaar gezet en erop opgezet. Gelukkig staat de gemeente garant.”

Bijker belooft dat Nijeveen niet zonder pannenkoeken komt te zitten. “Voor een half jaar zal het er anders uitzien, zo zonder wieken. Maar zoals de meeste molens heeft ook deze molen een elektrisch steenkoppel. Dankzij de stroom kunnen we dus altijd doordraaien. Nijeveen zal niet zonder pannenkoeken zitten.”

Foto Bastian vd Belt