Nieuws

Meppel eert Earring-gitarist George Kooymans

Donderdag middag eerde Meppel Golden Earring-gitarist George Kooymans. Beiaardier Mannes Hofsink speelde vier nummers van de band op het carillon van de Grote of Mariakerk. Hij het trok tientallen mensen naar de binnenstad. In heel Nederland vonden vandaag eerbetonen plaats aan de ernstig zieke Kooymans (72). Dat moest ook in Meppel, dacht muziekliefhebber Jelle Tadema. Hij benaderde Hofsink met het idee.
“Ik vond het meteen een leuk idee, dus ik zei meteen ja!”, vertelt Hofsink.

Hij vervolgt: “Ik heb de muziek meteen opgezocht en het viel me wel tegen. Deze muziek is niet eenvoudig. Het duurde bijvoorbeeld vier uur voordat ik Radar Love onder de knie had. Gelukkig heb ik thuis een carillon in de garage staan, dus ik kon goed oefenen.” Na afloop was Hofsink verrast over de opkomst: Er stonden tientallen mensen in het centrum. “Het is flink werken, maar als zoveel mensen ervan genoten hebben was dat het zeker waard.

Gelukkig weet ik nu pas hoeveel mensen er stonden, want ik was al erg zenuwachtig.” Initiatiefnemer Tadema glunderde na afloop. “Ik heb luid geapplaudisseerd. Ik vond het heel bijzonder. Een hele belevenis.”

Foto Bastian vd Belt