Meppel beetje betrokken bij Nationale Denktank

Twintig studenten hebben de afgelopen vier maanden oplossingen bedacht om ons land milieuvriendelijker te maken. Ze maken deel uit van de Nationale Denktank. Opdracht was met oplossingen te komen om de circulaire economie dichterbij te brengen. In een circulaire economie worden grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt en wordt verspilling voorkomen.

Tijdens de afsluitende presentatie maandagmiddag in het Planetarium van Artis in Amsterdam schotelden de DenkTankers aan driehonderd genodigden vanuit de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven hun oplossingen voor. De presentatie werd onder anderen verzorgd door Rozanne Henzen uit Meppel. Zij overhandigde het eerste exemplaar van het eindrapport ‘De hoogste circularitijd’ aan oud-milieuminister Jacqueline Cramer. Zij was onder de indruk van de uitgewerkte oplossingen en dankte de studenten voor hun gepassioneerde bijdragen aan het leefbaarder maken van de planeet

De Nationale DenkTank 2018 bestaat uit twintig getalenteerde net afgestudeerden die de afgelopen vier maanden intensief onderzoek hebben gedaan.De DenkTankers dragen bij aan de ambitie van de Rijksoverheid om de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair te laten zijn. Dit hebben zij in samenwerking gedaan met acht themapartners uit bedrijfsleven, overheid en filantropie.

Het rapport ‘De hoogste circularitijd’ beschrijft tien concrete ideeën die de circulaire economie een zetje in de rug zullen geven. ‘Circulaire economie gaat niet alleen om afval scheiden, maar ook om minder kopen en meer producten samen delen,’zegt deelneemster Nine de Planque. ‘Circulaire ideeën zijn echter vaak lastig in de praktijk te brengen. Zo wordt afval per kilo beprijsd en is vervuilen daardoor goedkoper dan circulair produceren. Met onze oplossingen hebben we gezocht naar de ruimte die er wél al is in het huidige systeem en die maximaal benut.’

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er nog veel klein elektronica thuis in de la ligt of, nog erger, in het restafval belandt. Ruim 28.000 ton klein elektronica eindigt jaarlijks in het restafval, en daarmee in de verbrandingsoven. Het idee ’Terugnameplatform’ is bedacht om dit probleem aan te pakken. Het online terugnameplatform zorgt ervoor dat mensen elektronica makkelijk terug kunnen sturen via de bestaande logistiek van webwinkels.

De Nationale DenkTank ziet ook veel kansen bij kinderen. Begin 2019 starten op vier basisscholen in de gemeenten Rotterdam en Haarlemmermeer pilots met het lespakket SpaCE. Via een online leeromgeving zullen leerlingen uit groep 7 vier wekenlang de details van grondstoffen en kringlopen leren.

Het complete eindrapport is te lezen op www.ndt18.nl.

Foto www.ndt18.nl.