Natuur

“Lieve Wesp” verovert Nederland

Het voorjaar is eindelijk aangebroken, gelukkig! Aan het begin van de lente wordt de gehele natuur wakker, dus ook dieren en insecten die een winterslaap gehouden hebben. “En zo zien mensen ineens van alles door de tuin vliegen”, aldus Merijn Janssen van Beestjes Kwijt, de landelijke organisatie van lokale ongediertebestrijders. “Dan denken ze ‘hé, een wesp’, schrikken en willen die vervolgens laten bestrijden. Maar zo vroeg in het voorjaar betreft het een heel lieve wesp: de Franse veldwesp.”

En de Franse veldwesp hoef je niet te bestrijden, wil Janssen er maar mee zeggen. Beestjes Kwijt verwacht een hete wespenzomer, maar of het ook echt alarmfase 1 wordt, valt nog te bezien. Wespen jagen mensen schrik aan, dus grijpen ze naar de telefoon”, weet ongediertebestrijder Ted Debets van het Limburgse Deli Hygiëne uit ervaring. “Welke soort wesp het betreft, speelt daarbij geen rol voor de bellers. Wespen zijn gewoon eng, want ze kunnen je steken. Met de Franse veldwesp valt dat mee hoor. Ze kan steken, maar doet het niet gauw.”

De Franse veldwesp is van de limonadewesp te onderscheiden door haar lange poten, die ze ook nog eens laat hangen bij het vliegen. “Dat doen andere wespen niet”, vertelt Debets. “Verder heeft de Franse veldwesp een wat slanker lichaam dan de limonadewesp, oranje voelsprieten en is overwegend zwart van kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes hebben groene ogen, maar die zie je pas in juli en augustus. Eerder legt de koningin nog geen eitjes waar darren (mannetjes) uit voorkomen.”

De Franse veldwesp komt wél het terras op, maar is niet geïnteresseerd in jouw frisdrank of dessert, zoals de limonadewesp. “De Franse veldwesp heeft genoeg aan insecten en nectar uit bloemen”, zegt Jolanda Ronday van Protect Pest Control uit Almere. “Maar als je houten tuinmeubelen hebt, komen deze wespen er stukjes van afknabbelen. Ze knagen het hout fijn, maken er een papje van en gebruiken dat om hun nest mee uit te bouwen. “Kortom, zie je een wesp, raak dan niet direct in paniek”, zegt Allard Westra.

“Als je twijfelt, bel dan jouw lokale ongediertebestrijder. Hij komt kijken of het de Franse veldwesp betreft en of het nodig is om de wespennesten te verwijderen.”