Cultuur

Leerkrachten gaan op culturele les bij Scala

Stichting Kunst & Cultuur, ICO, Scala en De Kunstbeweging organiseren in april een online festival voor leerkrachten en culturele ondernemers in Groningen en Drenthe. Doel is inspiratie te bieden op het gebied van cultuureducatie. Het onlineprogramma van ‘Brandstof, Noordelijk Festival Cultuureducatie’ biedt workshops, lezingen en inspiratiesessies. De belangstelling is overweldigend. Van de vierentwintig activiteiten die van 12 tot en met 22 april plaatsvinden zijn al meer dan de helft volgeboekt. Informatie https://ontdekscala.nl/

Projectleiders Jeffrey Deelman en Inger van Til zijn aangenaam verrast: “Niet alleen vanuit Groningen en Drenthe is er belangstelling. Ook vanuit de rest van Nederland komen er reacties op het programma en vinden leerkrachten het jammer dat ze niet deel kunnen nemen. Normaal gesproken organiseren we een symposium waar mensen elkaar live kunnen ontmoeten. Het is goed om te merken dat leerkrachten ook online op zoek zijn naar inspiratie.”

Tijdens het festival Brandstof ervaren leerkrachten wat goed cultuuronderwijs kan betekenen voor de school en de eigen lessen. Deelnemers leren in interactieve sessies hoe ze met woord, beeld en geluid praktisch aan de slag kunnen in de klas. Ze ontdekken de kunstenaar in zichzelf en hoe ze creativiteit bij hun leerlingen kunnen stimuleren. Er is aandacht voor eigen inbreng van kinderen en voor samenhang met andere vakken voor de invulling van het cultuuronderwijs. Financiering komt uit de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK).

Foto Anoeska van Kuilenburg