Kunstschilder Jan Mankes op het schild

Vrijdagmiddag 13 november 2020 is door Wiecher Ponne namens Oud Meppel op het Bleekerseiland een paneel onthuld ter herinnering aan de bekende Nederlandse kunstschilder Jan Mankes. Stichting Oud Meppel heeft het initiatief genomen voor het plaatsen van dit bord, enerzijds omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Jan Mankes overleed maar anderzijds ( en vooral) omdat Jan Mankes in 1889 in Meppel werd geboren, ongeveer op de plek waar het paneel nu hangt.

Het bord in vormgegeven door Theo Reinink en vervaardigd door Alfons Dolsma. Ponne schetste in een toespraak het korte leven van Jan Mankes, wiens werk kunstliefhebbers nog steeds zeer aanspreekt en dat in meerdere Nederlandse musea is te zien. De vader van Mankes nam hem in zijn jeugd vaak mee op wandeltochtjes in de omgeving van onze stad en Ponne gaat er vanuit dat Jan Mankes hier veel inspiratie heeft opgedaan voor zijn latere werk. Jan Mankes verleed 30 jaar oud aan de gevolgen van tuberculoze

Foto Ebel Zandstra. Foto opschrift Wiecher Ponne onthult het paneel ter herinnering aan de in Meppel geboren kunstschilder Jan Mankes.