Kunst Vanboeijen siert vaccinatielocatie Meppel: ‘Giga trots’

“Giga trots”, zijn de cliënten van zorginstelling Vanboeijen in Meppel. Hun schilderijen hangen sinds deze week in de vaccinatielocatie van de GGD in Meppel.

Plots ging bij Gerda Benjamins de telefoon. Benjamins is zorgbegeleider van een groep verstandelijk gehandicapten in Meppel. Gemeente Meppel hing aan de lijn. “Ze hadden gezien dat wij kunst maken en dat uitlenen. Ik vind het echt super dat de gemeente zoiets opmerkt en doorpakt. We hebben direct wat schilderijen opgezocht.”

Vette glimlach en eigenwaarde
Toen Benjamins het nieuws vertelde verscheen een vette glimlach bij haar cliënten. “Ik vertelde dat de kunst hangt op de plek van de prikjes”, vertelt ze. De cliënten hebben zelf al een vaccinatie gehad. “Ze weten dus heel goed wat het is. We leggen het wel uit dat hun schilderijen hangen op de plek waar iedereen geprikt wordt. Dan zijn mensen misschien zenuwachtig, en zet de kunst hen op andere gedachten. Daar werden ze helemaal trots van. De GGD gaat geen dingen ophangen die niet mooi zijn. Dat betekent dus wel iets. De cliënten krijgen hierdoor echt eigenwaarde.”

Kleurrijk en puur
Benjamins cliënten halen veel plezier uit het schilderen. “Op onze locatie doen we veel verschillend werk zoals reclamefolders vouwen of inpak-werkzaamheden. Voor onze cliënten is die afwisseling zo mooi. We hebben een paar cliënten die fantastisch kunnen schilderen en tekenen. Ik vind het zelf geweldig om dit te doen en hun te kunnen faciliteren in verf en spullen.”

“De kunst is heel kleurrijk en puur”, vervolgt ze. “Je hoeft er geen half uur naar te kijken om te weten wat het is, maar het is echt heel mooi. Soms denken mensen dat wij als begeleiding ze helpen, maar dat doen we niet! Ze doen echt helemaal zelf. Wij faciliteren ze alleen met spullen en lekkere sfeer waar zij hun creativiteit in kwijt kunnen.

Brug slaan
Geld ontvangt Vanboeijen niet voor de schilderijen. “Maar we willen na de corona graag een feest geven voor de cliënten. Misschien dat de gemeente ons kan helpen om dat heel mooi te maken”, knipoogt Benjamins.

Belangrijker dan geld: Benjamins hoopt dat de kunst een brug slaat. Duizenden mensen zijn deze week gevaccineerd in Meppel en hebben die kunst gezien. “In dit artikel gaan ze lezen dat het bij Vanboeijen gemaakt is”, lacht ze. “We maken een product en veel mensen vinden het écht mooi. Daarna komen ze er pas achter dat het gemaakt is door een zorgcliënt.”

Foto Eigen