J.H.Boom Oktoberlezing van Stichting Joods Monument Meppel

De J.H.Boom Oktoberlezing van Stichting Joods Monument Meppel wordt gehouden op donderdagavond 3 oktober om 20.00 uur in de Engelenbak van Schouwburg Ogterop. De lezing is vernoemd naar mede-oprichter en erevoorzitter van de stichting John Henry Boom. De lezing wordt verzorgd door schrijver en journalist Pauline Broekema. Zij begon haar journalistieke loopbaan bij de Meppeler Courant. Jarenlang was zij met andere bekende collega’s het gezicht van het NOS Journaal. In 2018 verscheen haar boek Het uiterste der zee. Een familiegeschiedenis.

Tijdens de lezing gaat zij uitgebreid in op de totstandkoming van dit boek. In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Eerder verschenen van haar de veelgeprezen boeken Benjamin. Een verzwegen dood en Het Boschhuis.Na de pauze gaat Pauline in gesprek met de bezoekers over haar boeken en haar bijzondere interesse voor de deportatie van de Joodse landgenoten.

De J.H. Oktober-lezing vindt meestal op 3 oktober plaats. Dit is de datum , waarop in 1942 de Meppeler Joodse stadgenoten werden weggevoerd. Eerder op de dag legt het bestuur van Stichting Joods Monument Meppel en het college van B en W van de gemeente Meppel een krans bij het Joods Monument in het Slotplantsoen. Vele prominente sprekers gingen Pauline Broekema voor onder wie Ed van Thijn, Ad van Liempt, Dirk Mulder, David Barnouw, Helga en Freek de Jonge en rabbijn Soetendorp. Informatie www.joodsmonumentmeppel.nl/

Foto www.paulinebroekema.nl