In Drenthe weinig “zware drinkers”

In Drenthe wonen in vergelijking met andere delen van het land relatief weinig zware drinkers: 7,6 procent van de volwassenen in onze provincie drinkt minimaal één keer per week meer dan zes glazen alcohol.
Dat blijkt uit een enquête-onderzoek dat één keer in die vier jaar wordt uitgevoerd door het CBS, RIVM en de GGD’en. Daarin wordt onder meer in kaart gebracht hoeveel mensen ‘te veel’ drinken. Wat ‘te veel’ is, hangt af van het aantal glazen alcohol dat iemand drinkt en het geslacht van de drinker. Op basis daarvan becijferen de onderzoekers het aantal ‘zware drinkers’ en ‘overmatige drinkers’.

Zware drinkers hebben minimaal één keer per week een moment waarop ze flink bijschenken. Mannen die zes glazen of meer op één avond drinken en vrouwen die vier glazen achteroverslaan, vallen in deze categorie. In de regio Amsterdam (10,5 procent van de volwassenen), Twente (10,4 procent) en delen van Brabant (9,4 procent) is deze groep het grootst.

In Flevoland (5,9 procent) wonen relatief de minste zware drinkers. Na delen van Zuid-Holland (gemiddeld onder de 7 procent) en Utrecht (7,3 procent) volgt Drenthe met 7,6 procent van de volwassenen.

Mannen die in een week meer dan 21 glazen alcohol drinken – of vrouwen die veertien glazen nuttigen – staan binnen dit onderzoek te boek als ‘overmatige drinker’. In Friesland (7,3 procent van de volwassenen) Het Gooi (7,3 procent) en Twente (7,8 procent) is deze groep het grootst. Drenthe (6,5 procent) behoort tot de middenmoot.

Foto Shutterstock