Huis betaalbaar opknappen: welke kamers doe je zelf en welke niet?

Wie in deze tijd een nieuw huis heeft weten aan te schaffen, prijst zich gelukkig met het idee dat alles rond is: er lijken overal wel kapers op de kust te zijn. Het komt dus veelvuldig voor dat kersverse huizenbezitters financieel op hun tenen lopen en nog maar weinig budget over hebben om alles in te richten. Waar leg je de prioriteiten?

Badkamer opknappen?
Een badkamer is meestal een vertrek dat mensen compleet willen vernieuwen. Voor deze plekken is een lik verf of een nieuw behang niet afdoende en wordt budget vrijgemaakt voor een nieuwe look. Een budgetvriendelijke aanbieder van volledige badkamers is Sanitairpakket.nl, dat deze hele ruimte omtovert in een sfeervolle plek waar gepoedeld, gebadderd en gerelaxt gaat worden.

Keuken: kastdeurtjes vervangen geeft al een heel fris gevoel
Ook in de keuken hebben we het liefst de hygiëne van een gloednieuwe variant, maar hier is wat meer mogelijk als het gaat om doe-het-zelven. Alleen al de kastdeurtjes vervangen of laten wrappen geeft een keuken al een fris gevoel, net als het werkblad vervangen. Tijdens een grondige schoonmaakbeurt word je niet geconfronteerd met al te intieme souvenirs van de vorige bewoners, zoals in een badkamer of toilet. En de muren hoeven niet per se betegeld te worden – hier is een lik verf vaak wél genoeg.

Slaapkamer: behang is weer in de mode
Een veegschone slaapkamer is voor een nieuwe bewoner wat een wit doek voor een kunstschilder is: klaar om ingevuld te worden. En behang is weer in sinds nieuwbakken tv-ster/interieurgoeroe Martien Meiland dat zo fanatiek promootte. Hier wordt tevens het verschil zichtbaar met keuken en vooral badkamer, waar de hygiëne doorgaans zwaarder weegt. Al gaat het eerder om het idee, omdat met de juiste schoonmaak(hulp)middelen alles weer smetteloos schoon wordt. Daar doen we dan weer niet zo moeilijk over bij tweedehands meubels, zoals een dressoir of hangkast.

Woonkamer: kijk ook eens bij de kringloopwinkel
In de woonkamer is de kringloopwinkel in deze tijden steeds vaker de vormgever, en daar is niets mis mee. Ten eerste is het duurzaam, ten tweede zijn we eindelijk af van die verplichte strakke, zwart-witte trend. Een derde reden is natuurlijk dat je in een van de meer dan 1100 kringloopwinkels die ons land rijk is, unieke items scoort die je woonkamer karakter geven. Dit is immers, na de hal, de eerste indruk die visite krijgt van jouw woning. Bij zoiets als een tweedehands boekenkast doet een schuurpapiertje vaak al wonderen, laat staan een laag olie.