Ondernemend

Hoe proef je wijn op de juiste manier?

Commerciële partnerbijdrage

Hoe proef je wijn op de juiste manier? Stel je voor dat je op een wijnproeverij bent. Je hebt net een glas rood gekregen en het ziet er heerlijk uit, maar hoe proef je wijn op de juiste manier?

Draai het glas
Draai het glas om het beste uit jouw wijn te halen. Wijn wordt het best gedronken onder een hoek van 45 graden. Op die manier heb je de beste kans om zowel het aroma als de smaak te ervaren (het gaat erom beide te krijgen!). Jouw wijnglas rechtop houden kan zinvol zijn voor andere dranken zoals martini’s of whisky’s, maar niet voor wijn; als je dit bij wijn doet, zul je niet zoveel mogelijk kunnen ruiken.

Ruik de wijn
De wijn moet zachtjes rondgedraaid worden voordat je eraan ruikt. Op die manier komen de aroma’s vrij en zijn ze gemakkelijker te detecteren wanneer je een slok neemt.
Wanneer je ruikt, houdt jouw neus dan minstens een centimeter van de rand van het glas, maar ga niet verder dan drie centimeter.

Proef de wijn
Proef de wijn. Hier wordt het interessant, want wijn proeven kan intimiderend en verwarrend zijn als je niet weet waar je op moet letten
Laten we beginnen met het uiterlijk. Levendige kleuren wijzen op een goede fruitkwaliteit en rijpheid, terwijl vage kleuren erop kunnen wijzen dat er minder dan ideale druiven zijn gebruikt bij het maken van deze specifieke fles.
Er zijn twee belangrijke factoren bij het beoordelen van aroma: aroma’s die afkomstig zijn van andere wijnen in de buurt. Evenals geuren zoals eikenhout en tannines die afkomstig zijn van verouderingsprocessen die worden gebruikt bij het maken van een bepaald type wijn of druivenras.

Wijn proeven is een kunst!
Wijn proeven is meer dan alleen maar drinken! Wijnproeven is een zintuiglijke ervaring, dus neem de tijd en kijk, ruik en proef de wijn echt.
Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je verschillende aroma’s en smaken in de wijnen kunnen herkennen. Je zult een beter begrip hebben van de kwaliteit van de druiven die zijn gebruikt om die fles pinot noir te maken of waarom de ene fles rijker aanvoelt dan de andere. Zoals met alles, oefening baart kunst!
Een ander belangrijk onderdeel van het proeven van wijn is dat het op de juiste temperatuur worden geserveerd. De beste manier om dit te bereiken is met een met een wijnkoelkast. Dit heeft niet altijd duur te zijn. Ik heb er ook een, mijn wijnkoelkast is niet te duur. Ik heb ook geen grote wijnkoelkast omdat ik in een apartement woon. Je kunt dus ook gewoon een mini wijnkoelkast aanschaffen. Dit helpt enorm met jouw collectie wijn op de juiste temperatuur te bewaren.

Zo proef je dus wijn op de juiste manier
Wijn proeven is een bijzondere ervaring, en we hopen dat je hebt genoten van dit artikel over hoe je op de juiste manier wijn proeft. Vergeet niet dat zelfs als je geen pro bent, de bovenstaande stappen je zullen helpen op de juiste voet te beginnen met proeven.