Heel het land in gedeeltelijke lockdown

De horeca gaat dicht en amateursport in groepsverband voor volwassenen wordt stilgelegd. Dat is niet het enige: de maximale groepsgrootte in publieke ruimtes gaat zonder uitzondering terug naar 30 en de verkoop van alcohol wordt na 20.00 uur aan banden gelegd. Kortom, Drenthe gaat in een ‘gedeeltelijke lockdown’ en dat heeft grote gevolgen voor ondernemers in de provincie. De maatregel geldt voor 4 weken maar wordt na 2 weken de balans opgemaakt. Rutte noemt het een gedeeltelijke lockdown.

Rutte maakte verder bekend dat een niet-medisch mondkapje verplicht gaat worden voor iedereen boven de 13 jaar in een publieke binnenruimte. “Nu geldt het nog als een dringend advies, totdat het juridisch is geregeld.” De maatregel geldt ook voor het theater en de bioscoop. Maar niet voor doorstroomlocaties. Belangenbehartiger Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft geen begrip voor de uitleg die premier Mark Rutte gaf voor ingrijpende actie. Volgens voorzitter Robèr Willemsen zijn de gevolgen desastreus.

“Alleen de volledige compensatie voor alle loonkosten en vaste lasten voor getroffen horecaondernemers kan gevolgen voorkomen. Veel horeca-ondernemers in Meppel gaan over op afhaalmaaltijden etc. Alle maatregelen, wat mag wel en wat mag niet, inclusief de fact-sheet gedeeltelijke lockdown vindt u op www.rijksoverheid.nl

Foto Pixabay